Π. Λιάκουρας στο Πρώτο για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: Με το διάλογο λύνονται πολλά ζητήματα (audio)

«Με το διάλογο λύνονται πολλά πράγματα. Με τις δηλώσεις και τις αντιπαραθέσεις που γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση δημιουργούνται προβλήματα. Η ουσιαστική δουλειά γίνεται κεκλεισμένων των θυρών».

Αυτό τόνισε για τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πέτρος Λιάκουρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», με τον δημοσιογράφο, Θάνο Σιαφάκα.

«Θα έβαζα τίτλο για τη συνάντηση: “Έχουμε τις διαφορές μας αλλά προχωράμε μπροστά, δεν αφήνουμε τίποτα και προχωράμε τον διάλογο”. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη συνάντηση φάνηκε ότι οι δυο πλευρές ακολουθούν την τακτική «δεν επιμένουμε τόσο σε αυτά που μας χωρίζουν και προχωράμε μπροστά με αυτά που μας ενώνουν. Προχωράμε σε ένα συνεργασιακό δρόμο, ο οποίος ξεκινάει από θέματα χαμηλής πολιτικής: Τουρισμός, Υγεία, Οικονομία».

«Όλα αυτά αντιμετωπίζονται και είναι ένα καλό πρώτο κατώφλι, για να περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι πιο δύσκολο, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα υψηλής πολιτικής: οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να έχουμε αποκαταστήσει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης, να τους κάνουμε να μας ανοιχτούν και να μας εξηγήσουν τις θέσεις τους. Γιατί προβάλλουν, για παράδειγμα, τόσο πολύ το θέμα των γκρίζων ζωνών». Πρόσθεσε, δε, ότι είναι δύσκολα θέματα που απαιτούν διάλογο για να βρεθεί λύση. «Όσο επιμένουν στις θέσεις τους, θα επιμένουμε κι εμείς στις δικές μας και θα υπάρχει αδιέξοδο. Όταν όμως βρούμε τι κρύβεται πίσω από τις θέσεις της άλλης πλευράς, θα βρεθούν λύσεις. Αυτό προέρχεται από μια πρακτική που προέρχεται από πάρα πολλές περιπτώσεις. Εδώ λύθηκε για παράδειγμα το  ζήτημα με τον Πόλεμο των 6 ημερών του 1967», επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Λιάκουρας, σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος να αναγκάσουμε μια χώρα να μην προβαίνει σε παράνομες έρευνες σε περιοχές που διεκδικούμε και εμείς, είναι το να θέσουμε ένα μορατόριουμ αποχής από εκατέρωθεν ενέργειες».

Αναφέρθηκε και στον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, λέγοντας ότι το 2002 υπήρχαν η πίεση από το Ελσίνκι και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. «Δεν πέτυχε αυτό τότε, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε με άλλα εργαλεία. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τον διάλογο με τα οφέλη που μπορεί να πετύχει η Τουρκία από τη νέα ευρωτουρκική σχέση», συμπλήρωσε ο κ. Λιάκουρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος