Nέος ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε κοντά στο Κίεβο – Μπαράζ επιθέσεων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Mε τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στην 46ημέρα από την έναρξή του οι πληροφορίες για τις ακρότητες των αντιμαχόμενων πλευρών συγκλονίζουν. Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκε το Σάββατο στο Μπουζόβα, χωριό κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στην Μπoύκα, βορειοδυτικό προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σιεβιεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της. “Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι. Ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ ανακοίνωσε επίσης με μήνυμά του στο Telegram ότι οι κάτοικοί της θα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους 9 τρένα για την απομάκρυνσή τους από την περιφέρεια αυτή που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Δύο νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Στο Χάρκοβο, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, με θύματα τους αμάχους καθώς και ο μερικός αποκλεισμός της πόλης. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σήμερα στην ουκρανική πόλη Ντεργκάτσι στη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινιεγκούμποφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Οι ρωσικές δυνάμεις διενήργησαν 66 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές, είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, υπάρχουν απώλειες. Όπως μπορείτε να δείτε, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να ‘πολεμά’ με τον άμαχο πληθυσμό επειδή δεν έχει καθόλου νίκες στο μέτωπο», δήλωσε.

Oι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να διασπάσουν την ουκρανικής γραμμή άμυνας στα ανατολικά, μεταφέροντας επιπλέον δυνάμεις κοντά στο Ιζούμ και το Χάρκοβο την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Ντονέτσκ και ΛουxάνσκΟι Ουκρανοί, κατηγορούν τη ρωσική πλευρά για εκπατρισμό Ουκρανών από τις αυτόνομες περιοχές στην επικράτειά της παρά τη θέλησή τους, κάτι που χαρακτηρίζει παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ το Κρεμλίνο κάνει λόγο για ηθελημένη μετακίνηση.

Ο χάρτης με την κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα από την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Nέος ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε κοντά στο Κίεβο – Μπαράζ επιθέσεων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Καταστράφηκαν ολοσχερώς 21 νοσοκομεία

Όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο 21 ουκρανικά νοσοκομεία «καταστράφηκαν ολοσχερώς» αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας, ενώ άλλες 300 δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και κλινικών, υπέστησαν ζημιές.

Στην περίπτωση των νοσοκομείων που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί να οικοδομηθούν από την αρχή, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως οι ασθενείς τους χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα. Ο κ. Λιάσκο πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να επαναφέρουν σε λειτουργία δομές υγείας σε τομείς που κατείχαν ως πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα, όπως τα προάστια της πρωτεύουσας Μπούτσα και Ιρπίν.

700.000 Ουκρανοί πρόσφυγες πήγαν στη Ρωσία

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι πάνω από 700.000 άνθρωποι από τις περιοχές των αυτονομιστών, το Ντανιέτσκ και το Λουχάνσκ, καθώς και από άλλες περιοχές της Ουκρανίας, έχουν προσφύγει στη Ρωσία από την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο χθες Σάββατο σχεδόν 27.000 εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες για τη Ρωσία, δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού είπε ακόμη πως έχουν διασωθεί 134.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, όπου μαίνονται μάχες από τις αρχές του Μαρτίου.

Κατά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ κατηγόρησε εκ νέου το Κίεβο ότι επιτρέπει τη διαφυγή αμάχων που διατρέχουν κίνδυνο λόγω των μαχών μόνο σε περιοχές ελεγχόμενες από τις ουκρανικές αρχές και όχι προς τη ρωσική επικράτεια.

Οι αριθμοί που ανακοινώνει η Μόσχα είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ήδη προτού αρχίσει αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, χιλιάδες πολίτες των αυτοανακηρυγμένων «λαϊκών δημοκρατιών» στο ανατολικό τμήμα της χώρας κατέφυγαν στο ρωσικό έδαφος, καθώς η Μόσχα μίλαγε περί επαπειλούμενης ουκρανικής επίθεσης.

Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας ζητάει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε στο βραδινό διάγγελμά του την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

«Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.

«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος».

«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζελένσκι, «ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι στόχος για τη Ρωσία», έκρινε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος