Ο Πάπας Φραγκίσκος στο σημερινό κόσμο

Το πώς καταγράφηκε η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο και στην Ελλάδα από τα ΜΜΕ του Βατικανού, καθώς και το αν υπήρξαν στοιχεία που προσέδωσαν μια ιδιαιτερότητα σ ’αυτήν, μεταξύ των 35 που έχει ήδη κάνει διεθνώς μέχρι τώρα, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη ΠαπαδόπουλουΜε το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο“.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο σημερινό κόσμο
Κριστιάν Μαυρής

Συμμετείχε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής, ο οποίος υπήρξε καλεσμένος των εν λόγω ΜΜΕ τiς μέρες επίσκεψης. Μαζί του επιχειρήθηκε, επίσης, από την εκπομπή ένας απολογισμός των 8.5 χρόνων που έχουν περάσει από την εκλογή του τελευταίου Ποντίφικα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καταγραφεί για τις ευαισθησίες του σε σχέση με τις οικονομικές ανισότητες, τις φυλετικές διακρίσεις, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις. Από την άλλη διαθέτει ένα πνεύμα σαφώς πιο ανοιχτό, εξωστρεφές και καινοτομικό από τους προκατόχους του για τις ανθρώπινες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών συμπεριφορών, τον ρόλο του κλήρου, τη χρήση των τεχνολογιών στην επικοινωνία, τη μεγάλη απλότητα στον βίο του και στις επαφές με τον κόσμο.

Οι αναλύσεις που είχαν γίνει όταν εκλέχθηκε ήταν πως επελέγη ακριβώς γι’ αυτά του τα χαρακτηριστικά, προκειμένου να επηρεάσει αναλόγως την Καθολική Εκκλησία και το Βατικανό, μετά από έναν υπερπολιτικό, αλλά μονόπλευρα τοποθετημένο και συντηρητικό σε κοινωνικά θέματα Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και τον επόμενο Βενέδικτο, που υπήρξε εκπρόσωπος της εσωστρέφειας και του θεολογικού/εκκλησιαστικού σχολαστικισμού.

Επίσης, δύο άλλα ζητήματα κρίσιμα για την παποσύνη του ήταν να μπει μια τάξη στα οικονομικά της καθολικής εκκλησίας και κυρίως στα ηθικά ζητήματα που την αφορούν, με κορυφαία περίπτωση τις διαρκείς αποκαλύψεις για υποθέσεις παιδεραστίας και τις συγκαλύψεις που επιδιώχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ως υψηλή προτεραιότητα τον διαθρησκευτικό διάλογο στο εσωτερικό της Χριστιανοσύνης, αλλά και με τις άλλες θρησκείες. Τέλος, ο ίδιος έχει να διαχειριστεί τη μείωση του σώματος του 1.2 δισ. πιστών Καθολικών, ειδικά στη Λ.Αμερική, και στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου παρουσιάζεται μεγάλη διαρροή πιστών προς προτεσταντικές εκκλησίες, καθώς και στην Ευρώπη, όπου υπάρχει απομάκρυνση των ανθρώπων από την εκκλησία και τη θρησκεία.

Στην εκπομπή έγινε μια αξιολόγηση κατά πόσον αυτοί οι στόχοι έχουν επιτευχθεί στη μέχρι τώρα θητεία του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος