ertnews.gr

Ο Μπάνκσι εναντίον της εμπορευματοποίησης της τέχνης (video)

07/10 22:05
Ο Μπάνκσι εναντίον της εμπορευματοποίησης της τέχνης (video)

Ακόμα συζητά ο κόσμος της τέχνης το περιστατικό με τον πίνακα του Μπάνκσι που αυτοκαταστράφηκε κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας στο Λονδίνο, λίγο αφότου πουλήθηκε έναντι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ανάρτησή του ο εκκεντρικός ζωγράφος και γραφίστας εξηγεί την απίστευτη επιλογή του ως μήνυμα κατά της εμπορευματοποίησης της τέχνης. Ωστόσο, το βέβαιο είναι πως η τιμή του πίνακα εκτοξεύτηκε.

«Λίγα χρόνια πριν έκρυψα έναν καταστροφέα σε ένα πίνακα σε περίπτωση που θα έβγαινε ποτέ σε δημοπρασία»: Με βίντεο στο Instagram, ο Μπάνκσι, κρύβοντας πάντα το πρόσωπό του, αποκαλύπτει τη φάρσα που έστησε στον κόσμο της τέχνης.

Η αυτοκαταστροφή του έργου «Το κορίτσι με το μπαλόνι» ήταν προσχεδιασμένη και την επίμαχη στιγμή ο ίδιος, ή πιθανότερα κάποιος συνεργάτης του, ήταν στην αίθουσα, ενεργοποίησε τον μηχανισμό και κατέγραψε τη σκηνή.

Ο Οίκος Sotheby’s δεν αποκαλύπτει αν γνώριζε εκ των προτέρων τη φάρσα. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι κριτικοί είναι ότι η αξία του έργου εκτοξεύτηκε μετά το πρωτοφανές περιστατικό.

Αν και εκτιμάται ότι κερδίζει εκατομμύρια, ο Μπάνκσι καταδικάζει την εμπορευματοποίηση της τέχνης. Συχνά τα έσοδά του δωρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενώ το 2013 πούλησε υπογεγραμμένους πίνακες στο Σέντραλ Παρκ προς 60 δολάρια τον καθένα.

Ρεπορτάζ: Π. Γκόνος, Λ. Παπαδοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version