ertnews.gr

Ο Χρ. Στυλιανίδης στο Πρώτο: To 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές έναντι 85% στην υπόλοιπη Ευρώπη (audio)

24/10 12:32
Ο Χρ. Στυλιανίδης στο Πρώτο: To 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές έναντι 85% στην υπόλοιπη Ευρώπη (audio)

«Μέσα από τη νέα ασφαλιστική κουλτούρα δημιουργείται ο ενεργός πολίτης απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών» επισήμανε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, και ερωτηθείς από τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στην εκπομπή «Καθρέφτης», εάν έχει γίνει κάποια σκέψη για υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων.

Ο Υπουργός, με βάση την εμπειρία του και στην Κύπρο και στο αγγλοσαξονικό σύστημα, το οποίο αξιολογεί ως επιτυχημένο σε ό,τι αφορά στην ασφαλιστική κουλτούρα, τόνισε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει 14,8% των κατοικιών της ασφαλισμένες και στις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Ευρώπης, τις δυτικές να είναι το 75%-85%».  Μιλώντας για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη, έφερε ως παράδειγμα, ένα φαρμακείο στην Αγία Πελαγία που ουσιαστικά καταστράφηκε.

«Με τη χορηγία του κράτους, αυτό το φαρμακείο θα πάρει 6.000 ευρώ για τις πρώτες του ανάγκες και εγώ λέω άντε να πάρει ακόμα 8.000-10.000 από το κράτος. Όλα αυτά από το κράτος. Δεν πρέπει να ήταν ασφαλισμένο. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στην Κύπρο είχε γίνει ένα ανάλογο φαινόμενο, όχι τόσο σοβαρό, στην Πάφο, με ένα φαρμακείο το οποίο ασφάλισε και το περιεχόμενο και ήταν γύρω στα 250 ευρώ τον χρόνο, αλλά πήρε σε μια εβδομάδα 87.000 αποζημίωση ακριβώς γιατί ήταν ασφαλισμένο» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Στην Ελλάδα παραδέχθηκε ο κ. Στυλιανίδης, δεν είναι τόσο χαμηλά τα ασφάλιστρα, διότι δεν υπάρχει βάση πολλών ασφαλισμένων. «Όσο πιο μεγάλη είναι η βάση τόσο μειώνεται το ασφάλιστρο. Πρέπει να μπούμε σε αυτή τη λογική, να μην περιμένουμε από το κράτος. Καταρχήν το κράτος δεν θα μπορεί να μας δίνει τόσο μεγάλα ποσά που να ανταποκρίνονται στις ζημιές μας και δεύτερον, αν πάμε σε πολλές φυσικές καταστροφές, πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί το κράτος; Αν έχουμε ένα μεγάλο σεισμό που κανείς δεν μπορεί να τον αποκλείσει στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή έχουμε ακόμα δύο τρία φαινόμενα φυσικών καταστροφών, μεγάλες πυρκαγιές ή πλημμύρες; Πρέπει να μπούμε σε μία σοβαρή συζήτηση. Πώς θα αυξήσουμε την ασφαλιστική κουλτούρα στη χώρα, η οποία θα διαχέει το ρίσκο της κλιματικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Ύστερα από σχετικές μελέτες και σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, ο Υπουργός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει η ασφαλιστική κουλτούρα να χτιστεί πάνω σε μια τριμερή συνεργασία κράτους, ιδιωτών και εταιρειών, να γίνει δηλαδή μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα διαμορφώσει πολύ χαμηλά ασφάλιστρα. Αν είναι μάλιστα οριζόντιο και καθολικό για όλες τις φυσικές καταστροφές, πλην σεισμού, μπορεί να είναι και 70 ευρώ τον χρόνο το ασφάλιστρο για τη μέση κατοικία, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη. «Εάν αναλάβει ένα κόστος, μέσω του ΕΝΦΙΑ παραδείγματος χάρη, το κράτος γύρω στα 15-20 ευρώ, για 50 ευρώ τον χρόνο να είσαι ήσυχος και να μην μπαίνει το κράτος συνεχώς σε αυτή τη λογική να πληρώνει για τέτοιες αποκαταστάσεις, γιατί τα λεφτά αυτά μπορούν να πάνε στην υγεία, στην παιδεία, γιατί πάλι λεφτά του πολίτη είναι, του φορολογούμενου» επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πολλών κρατών και αφορούσε στη μείωση του κινδύνου από Φυσικές Καταστροφές. Ήταν μια συνδιοργάνωση με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών, κυρίως σε προληπτικό επίπεδο στο πλαίσιο του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Φόρουμ του Οργανισμού. «Δεν ήταν απλώς ένα συνέδριο, ένα φόρουμ στο οποίο μίλησαν οι υπουργοί, που πάντα σε αυτά τα Συνέδρια διατυπώνουν θέματα που αφορούν στις χώρες τους. Είχαμε 3 workshops, στα οποία είχαμε από τους καλύτερους επιστήμονες για θέματα πυρκαγιών κυρίως, αλλά και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπου ειπώθηκαν όχι απλώς θεωρητικά ζητήματα ή ερευνητικά αποτελέσματα, αλλά πρακτικά θέματα, για αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Θεωρώ πολύ σημαντική τη δήλωση της Μάμι Μιζουτόρι (ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών) ότι η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή μέσω της σύστασης του Ειδικού Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του πιλοτικού προγράμματος προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών στη χώρα το καλοκαίρι και του προγράμματος Antinero» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Η Ελλάδα, προσέθεσε, αποκόμισε μια περαιτέρω αναβάθμιση της δυνατότητας της να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές διεργασίες γύρω από αυτό το θέμα.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η χώρα μας με το Ισραήλ για περιφερειακή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα της πολιτικής προστασίας και των φυσικών καταστροφών, «αυτό το συνέδριο δίνει πλέον τη δυνατότητα να γίνουμε ουσιαστικά ο σύνδεσμος όλης αυτής της περιοχής με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Αυτό, συμπλήρωσε «καταρχήν μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για στήριξη του δικού μας εθνικού μηχανισμού, μας δίνει τη δυνατότητα να καταξιωθούμε ως κόμβος που θα μας δώσει μετά άλλες διεκδικήσεις».

«Συζητήσαμε με τους Γάλλους, παραδείγματος χάριν, να γίνουν τα δύο, επιμορφωτικά κέντρα της Ευρώπης, εκ των οποίων το ένα θα είναι στη Γαλλία, το κύριο και το άλλο διεκδικούμε να γίνει στην Ελλάδα. Πιστεύω θα το πετύχουμε. Χτίζεται δηλαδή συνεχώς ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει τη δυνατότητα στις περιφερειακές χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, όλους αυτούς Λίβανο, ακόμα και την Τουρκία. Και αυτό είναι εκτός των άλλων και μια αναβάθμιση γεωπολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νέο μότο που καθορίζει τις πολιτικές του Υπουργείου, υπογράμμισε, είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. Ως προς το τελευταίο, ο κ. Στυλιανίδης, επεσήμανε αυτό που ειπώθηκε και στο συνέδριο, ότι η χώρα εκτός του ότι είναι πολύ ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές, «την ίδια στιγμή δυστυχώς χτίστηκε σε περιοχές με ανύπαρκτο πολεοδομικό σχεδιασμό, δίχως βασικές υποδομές. «Το χαρακτηριστικό, θυμάμαι όταν ήμουν στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος όταν κάναμε την αξιολόγηση κινδύνου σε πολλές χώρες ευρωπαϊκές, έλεγαν οι αξιολογητές που διερεύνησαν όλα τα φαινόμενα πλημμύρες, καύσωνες, σεισμούς, ότι η Αθήνα, ουσιαστικά η Αττική εν γένει, είναι μια περιοχή που έχει 5 εκατομμύρια πληθυσμό και οι υποδομές της ανταποκρίνονται σε 1,2 εκατ.». Ως εκ τούτου πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να κάνουν τις πόλεις πιο ανθεκτικές, να λαμβάνονται υπόψη στη νομοθεσία τα νέα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης που είναι πολύ πιο έντονα, πιο επικίνδυνα και οι υποδομές να χτίζονται με βάση αυτά τα νέα δεδομένα και όχι με τα δεδομένα προ κλιματικής κρίσης, κατέληξε ο Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version