Ν. Μπακογιάννη στο Πρώτο: Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη του ΠΘ στις ΗΠΑ- Ισχυροί οι συμβολισμοί (audio)

«Όσο κακοπροαίρετος και να είναι κανείς θα πρέπει να σημειώσει ότι είναι μια ιστορική επίσκεψη για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για τους ομογενείς μας, για τον ελληνισμό όπου γης πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε κομματικές ή άλλες διαφορές μπορεί να έχουμε» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Ήταν μια στιγμή μοναδική και από πλευράς ουσίας, σημείωσε, τόσο στις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν όσο και στο Κογκρέσο, απ’ όπου περνούν όλες οι αποφάσεις.

«Η τιμή που έγινε στην Ελλάδα να είναι όλοι οι επικεφαλής και της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών και της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, να συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην είσοδό του ως τιμητικό άγημα κατά κάποιο τρόπο, όπως που εκεί συνηθίζεται. Οι επικεφαλής, οι αποφασίζοντες στο Κογκρέσο και στην Γερουσία, που έδειξαν με την παρουσία τους ακριβώς το πόσο υπολογίζουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό που εκπροσωπεί την χώρα μας. Ήταν σημαντικό ότι πήγαν και τον άκουσαν άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλη γνώση, δεν ξέρουν λεπτομέρειες για το Κυπριακό, για το Αιγαίο, ασχολούνται με άλλα πράγματα στην Βουλή τους. Και όμως έμειναν, άκουσαν, ζήτησαν μετά να μάθουν λεπτομέρειες γιατί ο Πρωθυπουργός είχε μετά και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Γερουσιαστές και τους βουλευτές σε ομάδες, για να τους εξηγήσει λεπτομέρειες που ήθελαν να μάθουν. Επικεντρώθηκαν κυρίως στην αντίληψη που έχει ο Πρωθυπουργός για την αντίδραση της Ευρώπης σε σχέση με την Ουκρανία, για το ενεργειακό πρόβλημα που παρουσιάζεται το οποίο ο Πρωθυπουργό έχει θέσει ανοιχτά σε όλες τις συζητήσεις, γιατί αυτή είναι πράγματι μια μάχη δύο κόσμων στην Ουκρανία, η μάχη του αυταρχισμού με την δημοκρατία. Η δημοκρατία όμως έχει και τα «μειονεκτήματά» της, με την έννοια ότι οι λαοί πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια γιατί αν δεν συμμετέχουν ή αν πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα, κινδυνεύει ο αγώνας αυτός να μην έχει τα αποτελέσματα που πρέπει να έχει. Μια τεράστια συζήτηση λοιπόν για την λειτουργία της δημοκρατίας αλλά βεβαίως για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μια ευκαιρία για μια εις βάθος ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, τι εννοούσε όταν είπε ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ δύο κράτη στην Κύπρο» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Όσο αφορά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η κ. Μπακογιάννης την χαρακτήρισε «πολύ καλά κεντημένη». «Ήξερε ο Πρωθυπουργός όταν μιλούσε στους Αμερικανούς Γερουσιαστές την λογική των ανθρώπων που απευθυνόταν και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, γι’ αυτό και οι πηγαίες αντιδράσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν στην ιστορία, πολλές φορές όπου έχει χειροκροτηθεί 32 φορές ένας ομιλητής και 10 φορές χειροκροτώντας όρθιοι» επισήμανε.

Σε σχέση με την αναβάθμιση των F16 που συζητά το Κογκρέσο, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ο Τούρκος Πρόεδρος «θα προσπαθήσει να κάνει ένα παζάρι όσο μπορεί, αλλά το αν και πώς θα περάσει από το Κογκρέσο είναι μια κουβέντα πολύ δύσκολη». Ήδη ο κ. Τσαβούσογλου, συμπλήρωσε η βουλευτής της ΝΔ, «λέει ότι πρέπει να περάσουμε από το Κογκρέσο, έχουν πάρει μια εταιρεία λομπίστες ισραηλινούς, προσπαθούν να κερδίσουν κόσμο στο Κογκρέσο, είναι μια δύσκολη προσπάθεια για τους Τούρκους και εδώ φαίνεται πόσο πολύ αναβαθμισμένο είναι το Ελληνοαμερικανικό λόμπι, στο οποίο έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Όπως εξήγησε το Ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει «ισραηλοποιηθεί». «Δηλαδή άρχισε, πριν περίπου 2 χρόνια, να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούν οι ισραηλινοί και σε συνεργασία πολλές φορές με το ισραηλινό λόμπι. Στην 30ετή μου εμπειρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοιος συντονισμός και αποτελεσματικότητα σε όλους τους φορείς. Έχουμε μια εξαίρετη πρέσβη στις ΗΠΑ, έχουμε το Ελληνοαμερικανικό λόμπι που έχει «δώσει ρέστα», η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, νομίζω ότι ασχέτως με οτιδήποτε άλλο, ο οποιοσδήποτε παρακολούθησε το Κογκρέσο εχθές, ως Έλληνας πρέπει να ένιωσε περήφανος» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα τι αντιδράσεις μπορεί να αναμένει κανείς από την Τουρκία, μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον,  σημείωσε ότι είναι βέβαιο ότι έχει ενοχλήσει πολύ. «Όπως έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν, η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων. Τα σύμβολα λοιπόν- όσο εμείς και να το θεωρούμε μικρό, η γραβάτα με την ελληνική σημαία, ο Μπαϊντανόπουλος ή Μπαϊντανάκης και τα λοιπά- οι συμβολισμοί ήταν πάρα πολύ ισχυροί. Πώς θα μας φαινόταν εμάς αν δεχόταν ο Μπάιντεν τον Ερντογάν με μια σημαία με την ημισέληνο, θα μας είχε ενοχλήσει πολύ. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και αναβαθμίζει την Ελλάδα σε μια χώρα στρατηγικής σημασίας για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η συμφωνία που ψηφίσαμε στην βουλή που δυστυχώς δεν την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, που την είχε προετοιμάσει μερικώς, αλλά μόλις βρέθηκε στην αντιπολίτευση θυμήθηκε τα αντιαμερικανικά του αισθήματα. Η αναβάθμιση της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, οι καινούριες δυνατότητες, οι επενδύσεις που θα γίνουν, στην Σούδα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 50 εκατομμυρίων. Είναι μια χώρα που δεν έχει την επαρχιώτικη νοοτροπία του έρχομαι και κλαίγομαι, αλλά είναι μια χώρα με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά που εκπροσωπεί την Ευρώπη και παίζει έναν ρόλο διεθνή πολύ πέρα και πάνω από τα οποιαδήποτε διμερή μας θέματα» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος