Ν. Δήμου στο Πρώτο: Τα έσοδά μου ως συγγραφέα έφτασαν τα 254 ευρώ τον μήνα (audio)

Με 52 βιβλία στην αγορά και 4 ανατυπώσεις μέσα στο 2020, τα έσοδα του συγγραφέα Νίκου Δήμου, έφτασαν σήμερα τα 254 ευρώ τον μήνα, μια ακόμα συνέπεια της πανδημίας, μεταξύ άλλων αιτιών, όπως δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη,

«Τα βιβλία στην Ελλάδα είναι φθηνά, ο συγγραφέας πληρώνεται με ένα ποσοστό που παίρνει από την λιανική τιμή του βιβλίου, το οποίο παλιά ήταν 15%, ενώ τώρα λόγω πανδημίας οι εκδότες έχουν αποφασίσει να ζήσουν και από τα λεφτά των συγγραφέων, έτσι το ποσοστό αυτό έφτασε στο 10% για τους επιτυχημένους και παλιούς συγγραφείς, γι’ αυτούς που δεν είναι δημοφιλείς δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι. Αυτοί που δεν πουλάνε πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα της έκδοσης», εξηγεί ο κ. Δήμου, περιγράφοντας την ζοφερή εικόνα στον χώρο του βιβλίου όπως διαμορφώνεται στην χώρα μας.

Σε σχέση με την αντίστοιχη κατάσταση σε άλλες χώρες, σημειώνει πως στο εξωτερικό πληρώνονται συνήθως περισσότερο και βέβαια δεν ισχύουν τα ίδια για όλους τους συγγραφείς και εκεί. Όπως αναφέρει «και στην Ελλάδα κάποια εποχή ο Ελύτης έπαιρνε ποσοστό 20%, επί των πωλήσεων, ενώ εγώ 15% και άλλοι λιγότερο. Και οι συγγραφείς είναι θέμα μόδας», λέει ο συγγραφέας του πιο δημοφιλούς βιβλίου Έλληνα συγγραφέα που δημοσιεύτηκε ποτέ στην Γερμανία και δεν είναι άλλο από το «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας».

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ότι οι συγγραφείς στο εξωτερικό έχουν και άλλα έσοδα, «για παράδειγμα στο ραδιόφωνο που μιλάμε τώρα, στο εξωτερικό αντίστοιχα, θα πληρωνόμουν», τονίζει ο Νίκος Δήμου. Μάλιστα αναφερόμενος και στην εποχή που το βιβλίο του στην Γερμανία έγινε best seller, αναφέρει πως όταν τον καλούσαν για τηλεοπτικές συνεντεύξεις, πληρωνόταν 2000 ευρώ, όπου καλύπτονταν και τα έξοδα εισιτηρίων και διαμονής, ενώ συμπληρώνει πως οι διαλέξεις και οι αναγνώσεις στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, μπορούν να αποφέρουν σε έναν συγγραφέα ακόμα και 20.000 δολάρια για μια τουρνέ. «Επίσης στο εξωτερικό έχουν ατζέντηδες, αυτοί κλείνουν τις συμφωνίες και παζαρεύουν τα ποσοστά και έχει σημασία να έχεις έναν καλό ατζέντη γιατί ξέρει την αγορά του βιβλίου και για να σε εκπροσωπήσει ως συγγραφέα πρέπει να είσαι καλός», σημειώνει ο κ. Δήμου.

Ένα επιπλέον στοιχείο που συντελεί στο να συγκεντρώνουν τόσο χαμηλά έσοδα οι συγγραφείς, είναι ότι οι αριθμοί των πωλήσεων είναι χαμηλοί, δηλαδή «ένα επιτυχημένο βιβλίο πουλάει 3000-4000 αντίτυπα, εκτός από ορισμένα, αυτά που λένε ροζ μυθιστορήματα, που γράφουν μερικές κυρίες σε μεγάλους τόμους με πολλή ερωτική φαντασία, εκεί πραγματικά υπάρχουν έσοδα και για τον εκδότη και για τον συγγραφέα».

Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι Έλληνες δεν διαβάζουν, όπως αναφέρει ο κ. Δήμου, καθώς σε σχετική έρευνα, έχει προκύψει πως  μόνο οι μισοί από τους Έλληνες, διαβάζουν μόλις ένα βιβλίο τον χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος