Μιανμάρ: “Ημέρα τρόμου και ατιμίας” – Κατακραυγή και από ΓΕΕΘΑ

Τουλάχιστον 114 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τιην βιαότερη καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Μεταξύ των θανάτων πεντάχρονο παιδί και  13χρονο κορίτσι που πυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι της.

“Την είδα να καταρρέει και αρχικά σκέφτηκα ότι μόλις γλίστρησε και έπεσε. Αλλά στη συνέχεια έβγαινε αίμα από το στήθος της”, είπε στο BBC ημητέρα της.

Βρέφος ενός έτους χτυπήθηκε στο μάτι με σφαίρα από καουτσούκ.

Η κρατική τηλεόραση  μετέδιδε ότι οι διαδηλωτές κινδυνεύουν να πυροβοληθούν “στο κεφάλι και στην πλάτη”.

Ένα αγόρι, που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν πέντε ετών, συγκαταλέγεται στους 29 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην Μανταλέι, ενώ τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Γιανγκόν, σύμφωνα με τον Myanmar Now.

Ο σημερινός αριθμός των νεκρών ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη του πραξικοπήματος σε πάνω από 400.

ΓΕΕΘΑ 12 χωρών καταδικάζουν 

Οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας Αυστραλίας, Καναδά, Δανίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Νέα Ζηλανδίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, καταδικάζουν τη χρήση θανατηφόρας βίας κατά αμάχων από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρουν, «καταδικάζουμε τη χρήση θανατηφόρας βίας κατά άοπλων ανθρώπων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις σχετιζόμενες με αυτές υπηρεσίες ασφαλείας της Μιανμάρ».

“Κάθε επαγγελματίας στρατιωτικός ακολουθεί διεθνή πρότυπα συμπεριφοράς και είναι υπεύθυνος για να προστατεύει – όχι να βλάπτει – τους ανθρώπους που υπηρετεί”, τονίζεται στην κοινή δήλωση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τον στρατό για «βασιλεία τρόμου» που «θυσιάζει τις ζωές του λαού για να υπηρετήσει τους λίγους».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε  «πολύ σοκαρισμένος».

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στη Μιανμάρ  ανακοίνωσε ότι η χθεσινή  Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων  “θα παραμείνει χαραγμένη ως ημέρα τρόμου και ατιμίας”.

“Μας σκοτώνουν σαν πουλιά ή κοτόπουλα, ακόμη και στα σπίτια μας”, δήλωσε ο κάτοικος Thu Ya Zaw στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στην κεντρική πόλη Myingyan.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οκτώ χώρες–Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Λάος και Ταϊλάνδη–έστειλαν αντιπροσωπείες για τους εορτασμούς των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μιανμάρ, αλλά η Ρωσία ήταν η μοναδική που έστειλε υπουργό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος