«Μετωπική» Τσίπρα – Μητσοτάκη: Αιχμή οι εμβολιασμοί και η διαχείριση της πανδημίας

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την Eπίκαιρη Eρώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

«Το εμβόλιο δεν είναι η μόνη λύση», είπε ο κ. Τσίπρας επιχειρηματολογώντας  ότι οι μάσκες και οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έδωσε εικόνα χαλαρότητας.  Αντίθετα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το εμβόλιο είναι το μεγάλο όπλο».

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κάθε επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και διερωτήθηκε «τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ»  απαντώντας στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα για «επικοινωνιακό παροξυσμό».

«Μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε εσείς ξηλώνοντας σύσσωμη την dream team της συμφοράς. Δεν κάνατε καμπάνια. Αξιοποιήσατε μια ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση. Αξιοποιήσατε την πανδημία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου», προανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μιλάτε για συγκρότηση όταν σήμερα απευθύνατε την πιο ασυγκρότητη και ασυνάρτηση ομιλία που σας έχω δει ποτέ να κάνετε. Αλήθεια, ποιος σας γράφει τις ομιλίες, η Ομάδα Αλήθειας; Σε ποια χώρα ζείτε κ. Μητσοτάκη», είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλ. Τσίπρας: Θρηνούμε 15.000 συμπολίτες μας και στην κυβέρνηση παίζουν κρυφτό (video)

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν «όπως οφείλεται στους εμβολιασμένους» και απάντησε στις αιτιάσεις Τσίπρα ότι «η Ελλάδα είναι μέσα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχει αντιμετωπίσει καλά την επιδημία».

Αντίθετα ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία επιχειρηματολογώντας ότι η Ελλάδα έμεινε τελευταία στον ευρωπαϊκό νότο αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη αλλά πρώτη σε απώλειες και διασωληνωμένους.

«Πιστεύω ότι η σημερινή επίκαιρη ερώτηση μέσα στις 210 λέξεις της εισαγωγής της καταφέρνει να τα χωρέσει όλα, αυθαίρετες κρίσεις και μίζερα συμπεράσματα. Μόνο ένα δεν περιέχει: σοβαρές προτάσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντικρούοντας την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «από πλευράς κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η πανδημία, γιατί αποφάσισαν από μόνοι τους να σφυρίξουν τη λήξη».

Κ. Μητσοτάκης: Οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν (video)

«Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα υγείας. Κάνατε μία σύγκριση μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, σε σχέση με το 2ο ή 3ο κύμα, έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων».

Και συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν τον δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον εμβολιασμό. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι όταν δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός».

Συμπληρώνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το ελληνικό κράτος επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του δίνοντας πρόσβαση σε όλους σε όποιο εμβόλιο ήθελαν να κάνουν».

Η πολιτεία ίσως με λάθη αλλά πάντα με συνέπεια, υπηρέτησε το καθήκον της εδώ και δύο χρόνια. Εσείς, υπηρετήσατε το δικό σας;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός εγκαλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κάθε φορά που έκλειναν τα σχολεία, η αντιπολίτευση ζητούσε να ανοίξουν, και κάθε φορά που άνοιγαν η αντιπολίτευση ζητούσε να κλείσουν».

«Η πρωτοβουλία μου ας γίνει ξυπνητήρι σε μια κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες», τόνισε στην αρχή της ομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ολοκληρώνοντας είπε:

«Η στάση της αντιπολίτευσης ήταν από την πρώτη στιγμή στάση ευθύνης. Βάλαμε πλάτη, καταθέσαμε προτάσεις, συγκεκριμένες επεξεργασμένες και άμεσα εφαρμόσιμες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι όμως υποχρέωσή μας ταυτόχρονα να κάνουμε και σκληρή κριτική απέναντι σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει την κατάσταση με απάθεια και λένε στους πολίτες ότι εσείς έχετε την ευθύνη, κοιτάξτε τι θα κάνετε. Σας καλώ να συνέλθετε και να πάρετε μέτρα εδώ και τώρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν σας κάνω αντιπολίτευση. Σας κάνω έκκληση να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος