Μ. Κατσανού στο Πρώτο για την ευλογιά των πιθήκων: Σε ανησυχία η ιατρική κοινότητα- Τα εμβόλια προστατεύουν ακόμη και αν γίνουν μετά την επαφή με τον ιό (audio)

«Σαφώς υπάρχει ανησυχία, η ιατρική κοινότητα είναι πλέον σε εγρήγορση σχετικά με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όμως αυτή η νόσος δεν πρέπει να συγκρίνεται με τον κορονοϊό και την πρωτόγνωρη πανδημία που περάσαμε» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Μαρία Κατσανού.

Ο λόγος που δεν πρέπει να συγκριθεί με την πανδημία της covid-19, εξήγησε η κ. Κατσανού είναι ότι πρόκειται για μια νόσο που είναι πολύ λιγότερο μεταδοτική και για την οποία έχουμε πολλά εργαλεία, εμβόλια, φάρμακα, επομένως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται.

Στον ιό της ευλογιάς η μετάδοση ξεκινά από την ώρα που θα αρχίσουν τα συμπτώματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, επισήμανε η Καθηγήτρια, ενώ ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. «Οπότε είναι πολύ σημαντικό όταν κάποιος έχει συμπτωματολογία να προστατεύει τον εαυτό του και τους υπόλοιπους, αλλά και εμείς όταν βλέπουμε τις χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες σε κάποιο άτομο θα είμαστε πιο προσεκτικοί» σημείωσε.

Η ιατρική κοινότητα ανησυχεί, σύμφωνα με την κ. Κατσανού, καθώς βλέπει μια οριζόντια μεταφορά του ιού μέσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες- γιατί τώρα η μετάδοση γίνεται μεταξύ ανθρώπων, όχι από το ζώο στον άνθρωπο-  που μπορεί να γίνει είτε μέσω της επαφής με τις έντονες δερματικές βλάβες είτε με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ανθρώπου είτε μέσα από το αναπνευστικό, αλλά υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή η μετάδοση γίνεται μετά από παρατεταμένη στενή επαφή με κάποιον άνθρωπο έτσι ώστε μεγάλα αναπνευστικά σταγονίδια να μας μολύνουν.

Είναι πρώιμο να μιλήσει κανείς για την χρήση μέτρων όπως την μάσκα προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων. «Σαφώς η χρήση της μάσκας προστατεύει από πολλά νοσήματα που μεταδίδονται δια της αναπνευστικής οδού». Η νόσος αυτή εμφανίζεται με πιο σοβαρή μορφή στα παιδιά εξήγησε η κ. Κατσανού αναφερόμενη στο παιδί στην Βρετανία που νοσεί με την ευλογιά των πιθήκων και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

Το εμβόλιο της ευλογιάς σταμάτησε να χορηγείται το 1980, οπότε οι ηλικίες που είναι πάνω από 40-50 ετών λογικά το έχουν κάνει, επομένως έχουν κάποια ανοσία, ανέφερε η ίδια. «Υπάρχει και καινούριο εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό κατά 85% έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, που είναι πολύ σημαντικό και υπάρχει και ένα φάρμακο που πήρε έγκριση από τον FDA μέσα στο 2022 το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλινικό στάδιο μέσα στο νοσοκομείο και έχουμε και ανοσοσφαιρίνες τις οποίες δίνουμε αν κάποιος νοσήσει» επισήμανε.

Όσο αφορά την θνητότητα, το στέλεχος που έχει απομονωθεί στην Ευρώπη αγγίζει το 1%-3%, μάλλον σε παραμελημένα περιστατικά, ενώ η αυξημένη θνητότητα στο 10% αφορά το στέλεχος του Κονγκό, το οποίο δεν αφορά σε περιοχές εκτός Αφρικής.

«Ένας προβληματισμός είναι αν θα πρέπει κάποιοι να εμβολιαστούν. Πιθανότατα, άτομα τα οποία φροντίζουν περιστατικά, θα προτιμηθεί  να έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν με το εμβόλιο της ευλογιάς ή θα πρέπει να εμβολιαστούν. Όπως και οι επαφές κάποιου ατόμου που έχει μολυνθεί, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί στις πρώτες 3-4 ημέρες από την εμφάνιση της νόσου, καθώς έχει μια μεγάλη περίοδο επώασης και προλαβαίνουμε μετά την επαφή μας με ένα άτομο που φέρει τον ιό να κάνουμε και το εμβόλιο. Αλλά και μετά από τις 4 ημέρες αν το κάνει κανείς έχει ηπιότερη εμφάνιση της νόσου. Σε κάθε περίπτωση η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ευλογιά με πολύ πιο ήπια συμπτώματα από αυτήν που γνωρίζουμε» κατέληξε η κ. Κατσανού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος