ertnews.gr

Λιβύη: Μαρτυρίες μεταναστών για εγκλήματα ακραίας βαναυσότητας (video)

06/05 16:07
Λιβύη: Μαρτυρίες μεταναστών για εγκλήματα ακραίας βαναυσότητας (video)

Το πλοίο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι μία κιβωτός που διασώζει και περιθάλπει μετανάστες από τη Μεσόγειο θάλασσα. Οι γιατροί, πέρα από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσφέρουν άτυπα ψυχολογική υποστήριξη στους περισυλλεγμένους ανθρώπους. Η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ τους, επιτρέπει στις ιστορίες των μεταναστών να ξεδιπλωθούν και να αποκαλύψουν εγκλήματα ακραίας βαναυσότητας. Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Τζον από την Ερυθραία της Αφρικής που διηγείται την εμπειρία του από την Λιβύη, μία χώρα, που όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ, είναι διαβόητη για πολλαπλές περιπτώσεις ανθρώπινης βίας.

 
Ένας από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, ο Chaloka Beyani, έγραψε σχετικά με την περίπτωση της Λιβύης: «Οι παραβιάσεις κατά των μεταναστών διαπράττονται σε μεγάλη κλίμακα από κρατικούς και μη φορείς, με υψηλό επίπεδο οργάνωσης και με την ενθάρρυνση του κράτους».

Η δικηγόρος Jelia Sane, η οποία ειδικεύεται στο προσφυγικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αναχαίτιση πλοίων με μετανάστες που έρχονται από τη Λιβύη, προτρέποντάς τες να προσφέρουν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές. «Τα στοιχεία της δεινής κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών στη Λιβύη δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν», δήλωσε η Sane. Και για όσους έχουν βασανιστεί, θα πρέπει να προσφερθεί πρόσβαση σε «πλήρεις υπηρεσίες αποκατάστασης, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version