ertnews.gr

Κρήτη: Η οικονομική ύφεση στη Γερμανία και ο άστατος καιρός συγκρατούν το τουριστικό ρεύμα

29/05 13:12
Κρήτη: Η οικονομική ύφεση στη Γερμανία και ο άστατος καιρός συγκρατούν το τουριστικό ρεύμα

«Φρένο» στις μεγάλες προσδοκίες για την τελική έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν και στις εκτιμήσεις για αφίξεις – ρεκόρ τουριστών βάζουν από τη μια η οικονομική ύφεση στη Γερμανία και από την άλλη ο καιρός, ο οποίος κάθε άλλο παρά το πολυπόθυτο για τους τουρίστες ελληνικό καλοκαίρι θυμίζει.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, «οι εκτιμήσεις για την φετινή σεζόν έκαναν λόγο για ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό και τα στοιχεία που είχαμε κι εμείς ήταν πραγματικά πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Οι Γερμανοί tour operators βεβαίωναν ότι η Ελλάδα και η Κρήτη είναι στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Γερμανών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παραφωνίες όπως η μείωση κατά 760.000 των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις από τη Γερμανία, βάσει των στοιχείων του airdatatracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων». Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε ποσοστό-14,9% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από την Γερμανία, -8,3%  από τη Γαλλία, -2,5% από την Ιταλία και -1,5% από την Ολλανδία. Αντιθέτως, καταγράφεται αύξηση στις αεροπορικές θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 3,6% και από τις ΗΠΑ κατά 1,4%.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ (22/5), το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για τη θερινή σεζόν (27/3 – 29/10) ανέρχεται για την χώρα. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου η αύξηση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (+16,1% τον Απρίλιο, +8,1% τον Μάιο και +4,5% τον Ιούνιο), ενώ στο τρίτο τρίμηνο παρατηρούνται οριακές μειώσεις (-0,3% τον Ιούλιο, -0,7% τον Αύγουστο και -0,3% τον Σεπτέμβριο). Επίσης, τον Οκτώβριο καταγράφεται μείωση κατά 4%.

Παρά την αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο, η εποχικότητα παραμένει υψηλή με το 53,7% των αεροπορικών θέσεων να είναι διαθέσιμες στο τρίτο τρίμηνο. Καθώς πλησιάζουμε προς την αιχμή της σεζόν, οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις αυξάνονται κάθε εβδομάδα (από 662.000 την προηγούμενη εβδομάδα σε 815.000 την επόμενη εβδομάδα και 872.000 την μεθεπόμενη).

Κρήτη: Η οικονομική ύφεση στη Γερμανία και ο άστατος καιρός συγκρατούν το τουριστικό ρεύμα

Οι απώλειες αεροπορικών θέσεων από την Γερμανία αποδίδονται, όπως ανέφερε ο κ. Πελεκανάκης, στην οικονομική κρίση που επικρατεί εκεί και κάνει τους Γερμανούς να «κρατούν μικρό καλάθι» ως προς τα ταξίδια. Και αυτό μεταφράζεται σε μείωση των αφίξεων Γερμανών τουριστών και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. «Ήδη από τον Απρίλιο είχα πει ότι δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν στην Κρήτη ειδικά δούμε αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία πολύ περισσότερες από την Γερμανία. Από τότε φαινόταν πως η κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία έχει πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, η Μεγάλη Βρετανία φέτος κάνει τη μεγάλη διαφορά στο σύνολο της χώρας με 5,2 εκατομμύρια αφίξεις, έναντι 5 πέρυσι το καλοκαίρι, δηλαδή με μια αύξηση που πλησιάζει το 4%. «Αυτό το βλέπουμε και στα ξενοδοχεία. Όσοι δουλεύουν με τη Μεγάλη Βρετανία έχουν πολύ κόσμο σε αντίθεση με εκείνους που δουλεύουν με τη γερμανική αγορά και οι κρατήσεις τους δεν είναι τόσο ισχυρές» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, η κατάσταση μπορεί είναι εφικτό α αλλάξει και εν τέλει να μην είναι τελικά τόσο μεγάλες οι απώλειες από την Γερμανία. « Εφόσον υπάρχει ζήτηση τα αεροπλάνα μπορούν να αντικατασταθούν με μεγαλύτερα» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι στο τέλος της σεζόν είναι πιθανό να είναι θετικός ο απολογισμός, έστω και οριακά. «Ίσως να μην έχουμε την αύξηση του 10% που περιμέναμε συνολικά σε σχέση με πέρυσι, αλλά να περιοριστούμε στο 2%» σημείωσε.

Επίσης, οι απώλειες από τη γερμανική αγορά, όπως εκτίμησε ο ίδιος, μπορούν να αντισταθμιστούν από την αύξηση των αφίξεων από άλλες χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία, το Ισραήλ από όπου, όπως είπε, μπορεί να έχουμε πάνω από 1 εκατομμύριο αφίξεις, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ.

«Μέχρι τώρα, ο Απρίλιος είχε αύξηση 10% σε επίπεδο αφίξεων τουριστών στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου συγκριτικά με πέρυσι. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι στην Κρήτη υπάρχουν 25.000 διαμερίσματα Airbnb. Άρα ο κόσμος πήγε και σε αυτά τα διαμερίσματα και γι’ αυτό η αύξηση στις αφίξεις δεν αποτυπώθηκε στα ξενοδοχεία. Πολλά παρέμειναν κλειστά και άλλα δεν είχαν μεγάλες πληρότητες. Άλλα ξενοδοχεία που δουλεύουν με τη Μεγάλη Βρετανία πήγαν πάρα πολύ καλά» εξήγησε, προσθέτοντας πως ανάλογο ήταν το σκηνικό και τον Μάιο.

Ο καιρός απέτρεψε τους last minute επισκέπτες

«Ο Μάιος θα κλείσει θετικά, αλλά αυτό που επηρέασε είναι οι καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια πάρα πολλών θέσεων last minute. «Όταν κάποιος αποφασίζει σήμερα για το πού θα πάει διακοπές αύριο και βλέπει τον καιρό ότι είναι κακός είναι πολύ εύκολο να αποφασίσει να πάει αλλού» τόνισε ο κ. Πελεκανάκης. Και πρόσθεσε: «Αυτοί οι επισκέπτες είναι ένας σημαντικός αριθμός, είναι οι άνθρωποι που καλύπτουν τις κενές θέσεις των αεροπλάνων την τελευταία στιγμή. Λόγω της κακοκαιρίας αυτές οι κενές θέσεις δεν καλύφθηκαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version