Κορονοϊός: Η θεωρία περί διαρροής του από εργαστήριο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη

Μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων επιμένει ότι η θεωρία περί διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο στη Γουχάν, στην Κίνα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη έως ότου υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να την διαψεύδουν.

Οι εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι στην έρευνά του δεν έδωσε την «απαραίτητη προσοχή» σε αυτή την θεωρία.

Στην τελική της έκθεση, η επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέφθηκε τη Γουχάν, απέρριψε την ιδέα ότι ο ιός διέφυγε από ένα εργαστήριο ως «εξαιρετικά απίθανη». Αντίθετα, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση του κορονοϊού από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου, είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Ωστόσο, επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια και οργανισμούς υγείας σε όλο τον κόσμο αντικρούουν τους ισχυρισμούς του ΠΟΥ λέγοντας ότι η θεωρία διαρροής «παραμένει βιώσιμη».

«Απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η προέλευση της πανδημίας», υποστηρίζουν 18 κορυφαίοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Ravindra Gupta, καθηγήτρια κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και της Jesse Bloom, η οποία μελετά την εξέλιξη των ιών στο ερευνητικό κέντρο Fred Hutchinson για τον καρκίνο του.

«Οι θεωρίες της τυχαίας απελευθέρωσης από ένα εργαστήριο και της διαρροής του κορονοϊού παραμένουν πιθανές», δήλωσαν οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του David Relman, καθηγητή μικροβιολογίας στο Στάνφορντ, σε επιστολή του στο περιοδικό «Science».

«Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις υποθέσεις τόσο για τις φυσικές όσο και για τις εργαστηριακές διαρροές έως ότου έχουμε επαρκή στοιχεία», αναφέρουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια αυστηρή, επιστημονική και όχι πολιτικά υποκινούμενη έρευνα.

«Σε αυτήν την εποχή του ατυχούς αντι-Ασιατικού συναισθήματος σε ορισμένες χώρες, παρατηρούμε ότι στην αρχή της πανδημίας, ήταν Κινέζοι γιατροί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολίτες που μοιράστηκαν με τον κόσμο σημαντικές πληροφορίες για την εξάπλωση του ιού— συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος».

Η δημοσίευση της έκθεσης του ΠΟΥ καθυστέρησε επανειλημμένα, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η κινεζική πλευρά προσπαθούσε να επηρεάσει τα συμπεράσματα για να αποφύγει την ευθύνη για την πανδημία.

Η έκθεση του ΠΟΥ απέκλεισε ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είχε μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων, μια θεωρία που προωθεί και το Πεκίνο.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι όλες οι θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ιού, συμπεριλαμβανομένης της διαρροής του από το κινεζικό εργαστήριο, «παραμένουν στο τραπέζι».

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος λοιμοξιωλόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, αποκάλυψε ότι έχει «ανησυχίες» για την αμφιλεγόμενη έκθεση του ΠΟΥ.

«Έχουμε πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τη διαδικασία που ακολουθήθηκαν σε αυτήν την έκθεση, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η κυβέρνηση στο Πεκίνο προφανώς βοήθησε στη συγγραφή της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNN.

Η Κίνα απέρριψε αυτή την κριτική και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ασκούν πολιτική πίεση» στους εμπειρογνώμονες της διερευνητικής αποστολής.

«Οι ΗΠΑ μίλησαν για την έκθεση. Με αυτό τον τρόπο δεν προσπαθούν να ασκήσουν πολιτική πίεση στα μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ;» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian.

Η καταδικαστική αυτή επιστολή έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία του κορονοϊού ήταν μία καταστροφή που μπορούσε να αποφευχθεί και δεν χρειαζόταν να κοστίσει εκατομμύρια ζωές, εάν η παγκόσμια κοινότητα είχε αντιδράσει πιο γρήγορα.

Αν ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τις χώρες νωρίτερα και οι παγκόσμιοι ηγέτες που «αρνούνται την επιστήμη» είχαν λάβει σοβαρά υπόψη την απειλή τότε «δεν θα εξετάζαμε μια επιταχυνόμενη πανδημία», αναφέρει η επιστολή η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος