Κομισιόν: Εξετάζεται ακόμη και προσφυγή εναντίον της Γερμανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο «θεματοφύλακας» των Συνθηκών και πρέπει να τιμωρεί της παραβάσεις, προειδοποιεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της Γερμανίας, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποδείξει τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 2 τρισεκ. ευρώ από το 2015, καταγγέλλοντας υπέρβαση αρμοδιοτήτων.

“Τον τελευταίο λόγο έχει πάντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο», γράφει η κυρία φον ντερ Λάιεν, απαντώντας  στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος ζήτησε από την Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι «η διαμάχη μεταξύ Καρλσρούης και Λουξεμβούργου απειλεί την ευρωπαϊκή κοινωνία δικαίου».

«Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο υποχρεώνει τη γερμανική κυβέρνηση και την Bundestag σε μια διαμάχη με την ΕΚΤ», για αυτό πρέπει όλοι οι θεσμοί της ΕΕ να συνταχθούν πίσω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του και ζητά να κινηθεί η διαδικασία επί παραβάσει, διότι, όπως εκτιμά, με την απόφαση τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, ενώ είναι «σαν να προσκαλούνται» τα δικαστήρια άλλων χωρών, να παρακάμψουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο ίδιο πνεύμα, η ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ, σε συνέντευξή της στην «Passauer Neue Presse» κάνει λόγο για «θανατηφόρο μήνυμα», ενώ ο ειδικός στο δίκαιο της ΕΕ Φραντς Μάιερ χαρακτηρίζει την απόφαση «ατομική βόμβα».

Μομφή προς το ανώτατο δικαστήριο του Βερολίνου, εκφράζει και η  Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  ξεκαθαρίζοντας  ότι μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δικαιοδοσία επί της κεντρικής τράπεζας.

«Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το πρόγραμμα αγοράς δημόσιου τομέα και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς για την πανδημία, καθώς και τα άλλα μας μέτρα νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την εντολή μας», δήλωσε η Σνάμπελ στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Πηγή:ΑΠΕ, REUTERS, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος