Ιράν: Συλλογική χάρη «υπό προϋποθέσεις» δίνει ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε χιλιάδες κρατούμενους

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, έδωσε χάρη σε «δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους», συμπεριλαμβανομένων μερικών από αυτούς που συνελήφθησαν στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν καταλάβει τη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες, ανακοίνωσε την Κυριακή το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. 

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, έδωσε χάρη σε «δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους», συμπεριλαμβανομένων μερικών από αυτούς που συνελήφθησαν στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν καταλάβει τη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες, ανακοίνωσε την Κυριακή το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. 

 Ωστόσο, αυτή η συλλογική χάρη έρχεται με ορισμένες «προϋποθέσεις», υπό την έννοια ότι το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τους φυλακισμένους  που έχουν «διπλή ιθαγένεια».

Το πρακτορείο IRNA ανέφερε επίσης ότι οι κατηγορούμενοι για τη λεγόμενη «διαφθορά στη Γη» – ένα σοβαρό έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν αρκετοί διαδηλωτές και ορισμένοι εκτελέστηκαν – δεν θα επωφεληθούν από τη χάρη.

Την ίδια στιγμή, όσοι κατηγορούνται για «κατασκοπεία υπέρ ξένων πρακτόρων» ή «συνδεδεμένοι με ομάδες εχθρικές προς την Ισλαμική Δημοκρατία» δεν δικαιούνται αυτή τη χάρη.

Ο Σαντέκ Ραχίμι, αναπληρωτής επικεφαλής του δικαστικού σώματος, εξήγησε ότι όσοι κρατούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για χάρη πρέπει να δεσμευτούν εγγράφως ότι θα μετανοήσουν για ό,τι έχουν κάνει, διαφορετικά δεν θα αφεθούν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Mizan που συνδέεται με το δικαστικό σώμα, ο Ραχίμι είπε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία» οι κατηγορούμενοι που δεν έχουν λάβει οριστική ετυμηγορία θα λάβουν επίσης χάρη.
Η οργάνωση Ιράν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Όσλο της Νορβηγίας εκτιμά ότι τουλάχιστον 100 κρατούμενοι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή. Αναφέρει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν «στερηθεί του δικαιώματος πρόσβασης στον δικό τους δικηγόρο, της δίκαιης διαδικασίας και της δίκαιης δίκης».

Εδώ και αρκετούς μήνες, το Ιράν αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, της Mahsa Amini, μιας 22χρονης Κούρδος που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την Αστυνομία Ηθικής του Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.

 Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2023, οι ιρανικές αρχές είχαν εκτελέσει 55 άτομα, σύμφωνα με μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι η αυξανόμενη χρήση της θανατικής ποινής είχε ως στόχο τη διάδοση του «τρόμου» στη χώρα που καταστράφηκε από τις ταραχές.

Άλλα 20.000 άτομα συνελήφθησαν και πάνω από 100 αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, μεταξύ των οποίων 70 ανήλικοι.

Πηγή: ΙΡΝΑ, BBC

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου, Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος