Ηράκλειο: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την διαχείριση του νερού

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ απέναντι στο νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνονται οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ και στις υπηρεσίες ύδατος, κάτι που, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, υποκρύπτει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3, πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας και αναμένουν τις αποφάσεις της ομοσπονδίας τους για τις επόμενες κινήσεις τους, ενόψει της αναμενόμενης ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Μοναδικό αίτημά τους ίεναι η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό.

Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο Τρίτη 21 Μαρτίου από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, συντασσόμενοι με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους Δήμους της χώρας, την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την ΠΟΕ ΔΕΥΑ, τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια και τους Συλλόγους Εργαζομένων. «Με το εν λόγω νομοσχέδιο, η νέα Ρυθμιστική Αρχή ενισχύεται, χωρίς προφανή λόγο, θεσμικά σε βάρος τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Υδάτων όσο και ιδίως σε βάρος των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, άρα και του Ο.Α.Κ. Α.Ε. Ουσιαστικά, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. υποκαθιστά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, που αφορούν στη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας μας, ενώ υπεισέρχεται σε ζητήματα που συνδέονται με κρίσιμες αρμοδιότητες των φορέων, θεσμικά κατοχυρωμένες, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός και ο έλεγχος της τιμολογιακής τους πολιτικής» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΚ. Όπως τονίζεται, «ζητά την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, με το οποίο προωθείται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η μετατροπή του σε εμπόρευμα. Θεωρεί ότι αντί της θέσπισης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων θα μπορούσε να ενισχυθεί και να αναβαθμισθεί η υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της και να συμβάλει στην ορθολογική – περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτων στη χώρα μας».

Στήριξη από τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου

Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και συγκεκριμένα «την 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου για να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο που καταθέτει το Υπουργείο για τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που ιδιωτικοποιεί τα νερά».

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ρόδου: «Το νερό είναι βασικό αγαθό, δεν είναι αγαθό πολυτελείας, και η ιδιωτικοποίησή του θα φέρει οδυνηρές συνέπειες για τους δημότες. Το έχουμε ήδη ζήσει και το έχουμε δει στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Απαίτησή μας είναι να διαφυλαχτεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού και θα αγωνιστούμε για αυτό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος