ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Οι οικονομικές εξελίξεις στην περίοδο της πανδημίας

Στη δημοσιότητα έδωσε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων
Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που παρουσιάζει τις τάσεις και τις εξελίξεις στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία, κάτω από το βάρος της πανδημίας.

Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται ότι: «Τα τελευταία διαθέσιμα μακροοικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια φάση ανάκαμψης η δυναμική της οποίας θα εξαρτηθεί, πέραν της αβεβαιότητας που  εξακολουθεί να δημιουργεί η εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, από την ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος και τη διατηρησιμότητα του ιδιωτικού χρέους και της συνολικής ζήτησης.

Παράλληλα, η πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στην πίεση των πληθωριστικών προσδοκιών, οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην αγοραστική δύναμη και στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, οι δημοσιονομικές επιλογές της ΕΕ και η μεταβολή σημαντικών κοινωνικών δεικτών θα καθορίσουν το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που θα επιταχύνει ή θα επιβραδύνει τη δυναμική της μεγέθυνσης του ΑΕΠ.

Είναι καθοριστικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας να αντιμετωπιστούν οι αποκλίνουσες επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση σε όλους τους κλάδους. Τα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί από την πανδημία και εξακολουθούν να κινδυνεύουν από πιθανά νέα κύματα του ιού πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

Ο περιορισμός αποκλεισμών στην απασχόληση και η ελαχιστοποίηση της απώλειας θέσεων εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η αγορά εργασίας θα ανακάμψει γρήγορα και βιώσιμα μετά την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως απαραίτητες στοχευμένες πολιτικές για τμήματα της αγοράς εργασίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο (π.χ. νέοι, χαμηλής ειδίκευσης, μακροχρόνια άνεργοι) που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας και πιθανά να υστερήσουν στη φάση της ανάκαμψης».

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Οι οικονομικές εξελίξεις στην περίοδο της πανδημίαςΩς προς τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις , τονίζεται ότι: «H παγκόσμια οικονομία φαίνεται να αφήνει πίσω της την πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά ύφεση του 2020 και να εισέρχεται σταδιακά σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης χάρη, μεταξύ άλλων, στα γενικευμένα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που έλαβαν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, στη μερική άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (lockdown), στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς και στην ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου σε συνθήκες αυξανόμενου πλην όμως ελεγχόμενου έως σήμερα πληθωρισμού.
Προβληματισμό, ωστόσο, δημιουργεί το γεγονός ότι η ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 αναμένεται να είναι άνιση, πολλαπλών ταχυτήτων (IMF, 2021) και ευάλωτη.

Τα νέα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, η αβεβαιότητα που προκαλεί η ταχεία διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού ακόμη και σε εμβολιασμένους, οι μεγάλες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις από τη διαχείριση της πανδημικής και της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με τις διακοπές στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις νέες γεωπολιτικές εντάσεις (ΗΠΑ-Κίνα, Ουκρανία, Ιράν, Αφγανιστάν, Ανατ. Μεσόγειος κ.α.) αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στη δυναμική της ανάκαμψης με σύνθετες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο».

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως: «Στους παραπάνω παράγοντες πρέπει να προστεθεί και να υπογραμμιστεί και η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και οι χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις που θα προκληθούν από μια πιθανή άρση της διευκολυντικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών ή/και την απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στην Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο μείωσης της ρευστότητας και αύξησης των επιτοκίων εκτιμάται πως θα είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες εξαιτίας της πολύ υψηλής συσσώρευσης χρέους και των υπερτιμημένων αγορών περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα κ.λπ.).

Ο κίνδυνος αυτός είναι μάλιστα μεγαλύτερος δεδομένης της μεγάλης πτώσης της απασχόλησης λόγω της πανδημίας και θα αυξηθεί περαιτέρω εάν υπάρξει νέα αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα υποσκάψει την προοπτική ανάκαμψης των οικονομιών. Τους τελευταίους 2-3 μήνες παρατηρείται ήδη επιβράδυνση των ρυθμών επέκτασης, όπως αποτυπώνεται στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας των υπηρεσιών και της μεταποίησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος