Η επόμενη μέρα στις μετακινήσεις-Πώς θα ταξιδεύουμε (video)

Άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της μετάβασης στη νέα καθημερινότητα τοποθετείται στη θέση του, με τα πρωτόκολλα στις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Το «εγχειρίδιο» των μετακινήσεων προβλέπει πλοία, τρένα και υπεραστικά λεωφορεία να ταξιδεύουν με το 50% της πληρότητας, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας. Εξίσου υποχρεωτική θα είναι η μάσκα στις αερομεταφορές, χωρίς, όμως, κενές θέσεις. Επιπλέον, στα πλοία οι επιβάτες θα θερμομετρούνται κατά την επιβίβαση.

Μάσκα, αποστάσεις, διαρκής απολύμανση είναι το βασικό τρίπτυχο για την ασφάλεια των επιβατών.

Το επόμενο στάδιο της προσπάθειας που ξεκινάει τη Δευτέρα 18 Μαΐου, περιλαμβάνει την ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην Κρήτη και στην Εύβοια, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση Γ.Γ.Π.Π. – Ε.Ο.Δ.Υ. για τον κορονοϊό.

Θωρακίζονται οι αερομεταφορές

Στα αεροδρόμια της χώρας θα ισχύουν αυστηροί υγειονομικοί κανόνες.

Η αγορά των εισιτηρίων και το check-in θα γίνονται ηλεκτρονικά. Στον χώρο ελέγχου ασφαλείας πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση μεταξύ των ατόμων, ενώ μέσα στα αεροσκάφη η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Τα αεροπλάνα θα απολυμαίνονται καθημερινά και το προσωπικό θα φορά μάσκες και γάντια.

Για το θέμα του ανακυκλούμενου αέρα, έχει γίνει ήδη σύσταση να αντικατασταθούν τα φίλτρα στα συστήματα εξαερισμού των αεροσκαφών με ειδικά – νοσοκομειακού τύπου – φίλτρα.

Παράταση αναστολής πτήσεων 

Μέχρι τις 31 Μαΐου παρατείνεται η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε ότι παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Μέχρι τις 14/6 παρατείνεται και η απαγόρευση όλων των πτήσεων από την Τουρκία προς την ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου η προσωρινή απαγόρευση εισόδου μη Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα.

Μέτρα προστασίας στα πλοία

Με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και με το 50% των επιβατών, θα σηκώνουν άγκυρα τα πλοία από την ερχόμενη Δευτέρα. Τα μέτρα για την ακτοπλοΐα και τον θαλάσσιο τουρισμό, περιλαμβάνουν τη θερμομέτρηση των ταξιδιωτών πριν την επιβίβασή τους και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου για την κατάσταση της υγείας τους.

Στις θέσεις αεροπορικού τύπου, θα υπάρχει ένα κενό κάθισμα ανάμεσα στους επιβάτες και ειδικός χώρος απομόνωσης για ύποπτα περιστατικά.

Όταν κάποιος επιβάτης παρουσιάζει συμπτώματα, θα αποβιβάζεται στο πλησιέστερο λιμάνι, θα ενημερώνονται οι αρχές και θα ιχνηλατούνται άμεσα όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Η απολύμανση θα είναι διαρκής, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί αντισηπτικά για τους επιβαίνοντες, οι οποίοι πρέπει να φορούν μάσκα.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έχουν θεσπιστεί ήδη κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Ασφαλείς διαδρομές με τρένο

Καθημερινά θα γίνεται απολύμανση των αμαξοστοιχιών και παντού θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ αστυνομικοί θα ελέγχουν αν τηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους επιβάτες.

Από την προσεχή Δευτέρα, επανέρχονται τα δρομολόγια τρένων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των επιβατών.

Πηγή: ΕΡΤ / ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος