Γ. Πλακιωτάκης στο Πρώτο: Δεν μπορεί δίπλα από κάθε επιβάτη να υπάρχει και ένας λιμενικός (audio)

«Ποτέ δεν επαρκεί το προσωπικό, αλλά δεν μπορεί δίπλα από κάθε πολίτη και επιβάτη, να υπάρχει έναν αστυνομικός ή ένα λιμενικός, είναι και ζήτημα προσωπικής ευθύνης, γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα. Σήμερα έχω συγκαλέσει σύσκεψη παρουσία των περιφερειαρχών του λιμενικού σώματος για να τους ζητήσω την εντατικοποίηση των ελέγχων, δεν πρόκειται να χαλαρώσει το λιμενικό σώμα ούτε αυτό το καλοκαίρι», διεμήνυσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Παρατηρούμε την διαδικασία καθημερινά, εκεί που υπάρχουν προβλήματα να ξέρετε ότι είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε», συμπληρώνει ο υπουργός τονίζοντας πως «τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα διότι αυτό το διάστημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη του ιού, που αποτελεί νέα απειλή και κανείς από εμάς δεν θέλει να ζήσει δυσάρεστες στιγμές που είχαμε ζήσει τους προηγούμενους μήνες, επομένως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μην επιτρέψει μια οπισθοδρόμηση στους επιδημιολογικούς δείκτες».

Με βάση τα νέα μέτρα, και επειδή χθες ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής τους, η μεγάλη πλειοψηφία των επιβατών ήταν πλήρως ενήμερη, επομένως, κύλησε σχετικά ομαλά, τα στελέχη του λιμενικού σώματος ήταν παρόντες και μέσα στα πλοία και στα λιμάνια για να επιβλέπουν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βεβαίως ήταν και στους καταπέλτες κατά την διάρκεια της επιβίβασης για έλεγχο των δικαιολογητικών, όπως περιγράφει ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ επιβεβαιώνει πως κάποιοι που δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά δεν ταξίδεψαν, ωστόσο αυτοί ήταν ελάχιστοι.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως για να επιβιβαστεί πλέον κανείς στα πλοία, πρέπει πέρα από την βεβαίωση υγείας, την οποία υποβάλλει είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά, να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αλλιώς θα πρέπει να έχει rapid ή μοριακό τεστ. Στην επιστροφή, με βάση και το υγειονομικό πρωτόκολλο, συνίσταται σελφ τεστ.

Ακόμα τονίζει πως «θα πρέπει να προσερχόμαστε τουλάχιστον μια ώρα πριν την ορισμένη αναχώρηση, γιατί και έλεγχοι θα υπάρχουν και καθυστερήσεις, ενώ η πληρότητα στα πλοία παραμένει στο 85% με καμπίνες και στο 80% χωρίς. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε την αμέριστη συμπαράσταση και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την πλευρά των πληρωμάτων και των επιβατών».

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος έτσι ώστε στις αρχές του φθινοπώρου να έχουμε χτίσει το απαραίτητο τείχος ανοσίας για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, την δημόσια υγεία και μιας και μιλάμε για μετακινήσεις προς τα νησιά και την υγεία των νησιωτών μας», υπογραμμίζει ο κ. Πλακιωτάκης.

Σε σχέση με το προηγούμενο «έντονο» καλοκαίρι με την Τουρκία, ο Υπουργός, ξεκαθαρίζει πως «ανεξάρτητα με τις προθέσεις της Τουρκίας, εμείς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και να διαφυλάττουμε τα σύνορά μας. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαμε μείωση στις μεταναστευτικές ροές κατά 85%, με σεβασμό πάντα στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε διαχειριστεί το 2020 μόνο, 800 περιστατικά χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Εμείς πάντως δηλώνουμε ετοιμότητα, τα στελέχη, οι άνδρες και οι γυναίκες του λιμενικού σώματος, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή» λέει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος