Γ. Παγουλάτος στο Πρώτο: Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει πίσω στην πράσινη μετάβαση-Πρέπει να στηρίξει τα χαμηλότερα στρώματα  (audio)

Η σύμπτωση της ενεργειακής κρίσης που έχει και κυκλικά χαρακτηριστικά με την αρχή της τολμηρής μετάβασης της Ευρώπης στην πράσινη ανάπτυξη και την χαμηλότερη εξάρτηση από ρυπογόνες πηγές ενέργειας, προφανώς κλονίζει την υποστήριξη που θα μπορούσαν να δώσουν οι εθνικές κοινωνίες σε αυτό το εγχείρημα. «Υπάρχει ένα σοκ στην ζήτηση και προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς που έχουν να κάνουν με το ότι η αλυσίδα παραγωγής σε κάποια σημεία έχει διαρραγεί, με τα προβλήματα που συνδέονται με την παραγωγή φυσικού αερίου από την Ρωσία και το γεγονός ότι μπαίνουμε σε αυτή την περίοδο μετά από ένα καλοκαίρι καύσωνα που ακολούθησε ένα βαρύ χειμώνα με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που μείωσε πολύ σημαντικά τα αποθέματα» σχολίασε συνθέτοντας το παζλ του ράλι στο κόστος της ενέργειας, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή  «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Παρά τις αντιξοότητες πάντως, η Ευρώπη δεν πρέπει να υποχωρήσει στους στόχους που έχει θέσει, επεσήμανε, λέγοντας πως δεν χρειαζόμαστε περισσότερες ενδείξεις του πόσο το προηγούμενο μοντέλο παραγωγής ενέργειας έχει φτάσει στα όριά του. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, βλέποντας και τα ακραία φυσικά φαινόμενα. «Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης στα χαμηλότερα στρώματα, όπως έχει γίνει στις σκανδιναβικές χώρες».

Από την άλλη, υπάρχει πλαφόν στο πόσο μπορεί να στηριχτεί μια χώρα στις ΑΠΕ, γι’ αυτό οι πιο μετριοπαθείς μιλούν για ένα ενεργειακό μείγμα τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο και τουλάχιστον για το φυσικό αέριο, σημείωσε ο κ. Παγουλάτος.

Πώς θα διαχειριστεί η Ευρώπη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο της ενέργειας είναι συνυφασμένο και με τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο σε Γερμανία και Γαλλία. «Η Γερμανία έχει βάλει μπροστά την μετάβαση στις ΑΠΕ, από νωρίς, ενώ το γεγονός ότι εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια μετά και την καταστροφή της Φουκουσίμα, δυσκολεύει αυτή την προσπάθεια. Οι Πράσινοι είναι ένα ερώτημα πού θα βάλουν το πολιτικό τους κεφάλαιο. Είναι βέβαιο ότι θα συμμετέχουν στον επόμενο σχηματισμό, πιθανότατα με το SPD επικεφαλής, αλλά ένα ερώτημα τι θα είναι αυτό που θα απαιτήσουν περισσότερο. Μια πιο πράσινη μετάβαση είναι όμως στον πυρήνα της φιλοσοφίας της και αυτό είναι σημαντικό κόστος για την Γερμανία γιατί έχει βαριά βιομηχανία» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Είμαστε λοιπόν, σε μια μεταβατική φάση μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία, διότι αρκετές αποφάσεις σε πανευρωπαΙκό επίπεδο, όπως το δημοσιονομικό πλαίσιο και η επόμενη μέρα μετά τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να περιμένουν. Το χρονικό παράθυρο ευκαιρίας για λήψη αποφάσεων είναι περιορισμένο λοιπόν, καθώς η Γαλλία που θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το α’ εξάμηνο του 2022, έχει και εκλογές τον Απρίλιο, οπότε ο Μακρόν μετά τον Φεβρουάριο δεν αναμένεται να επενδύσει την προσοχή του στα ευρωπαϊκά ζητήματα, εκτιμά ο κ. Παγουλάτος. «Ουσιαστικά το παράθυρο ευκαιρίας εκτείνεται από την ώρα που θα σχηματιστεί γερμανική κυβέρνηση μέχρι και το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους», είπε καταλήγοντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος