Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Θετική η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά χαμηλά ο πήχης (audio)

«Πάγια η τακτική της Τουρκίας είναι να αποφεύγουν την Χάγη. Είναι φανερό ότι και η Τουρκία ήθελε ένα ήσυχο καλοκαίρι και για την οικονομία της και τον τουρισμό. Θα έπρεπε να μην βάλουμε την μπάρα τόσο χαμηλά,» ανέφερε ο βουλευτής, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο πρώτο αλλιώς», με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

«Η συγκυρία είναι κατάλληλη να μιλήσουμε για τα ουσιώδη και όχι μόνο για τα θέματα μικρής πολιτικής και οικονομίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Αν δεν αναλάβει τώρα δέσμευση θα είναι χωρίς κόστος η επιστροφή στην επιθετικότητα» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε «έπρεπε ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου που η θετική ατζέντα για την Τουρκία θα είναι πολύ σημαντική, να συμφωνήσουμε στην θετική ατζέντα, να την συνδέσουμε όμως με την υποχρέωσή της να στείλει την διαφορά αποκλειστικά και μόνο  για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στην Χάγη.  Η βασική διαφορά με το Ελσίνκι είναι ότι μιλούσε για συνοριακές διαφορές, που δεν έχουμε με την Τουρκία, ενώ τώρα θα είναι ξεκάθαρο ότι πάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τη ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και τη συμμετοχή της στο ΓΙΟΥΡΟ ο πρώην ΥΠΕΞ είπε ότι «στην επιστολή του στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, ο κος Δένδιας είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα παραθυράκι στη Συμφωνία των Πρεσπών στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε οντότητα (σ.σ: της Β.Μ) έχει δημόσια ιδιότητα έχει υποχρεωτικότητα στην αλλαγή της ονομασίας . Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το παλιό όνομα. Χρειάζεται πίεση και επίβλεψη στη γειτονική μας χώρα για να το εφαρμόσουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος