Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο για γνωμοδότηση Ντογιάκου: Υπάρχει συνταγματική εκτροπή – Δεν δεσμεύεται η ΑΔΑΕ (audio)

Για την επίμαχη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μίλησε ο βουλευτής, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Είναι η πρώτη φορά που εισαγγελέας απειλεί τα μέλη ανεξάρτητης αρχής με ποινές όχι απλώς φυλάκισης, αλλά κάθειρξης. Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα έχει το νόημα ότι αν έρθετε να συλλάβετε αυτούς, να συλλάβετε και εμένα γιατί εγώ είμαι αυτός που τους είχε ζητήσει να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους. Μιλάμε για συνταγματική εκτροπή γιατί γίνεται για πρώτη φορά επιχείρηση προληπτικού ελέγχου στις δραστηριότητες και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες μιας ανεξάρτητης αρχής», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος σχετικά με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Ο Ντογιάκος βρίσκεται στο ίδιο κλίμα που κινείται η κυβερνητική πλειοψηφία»

Ερωτηθείς αν ο κ. Ντογιάκος είναι σε αγαστή σχέση με την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτό είναι ένα συμπέρασμα που προκύπτει από τα όσα συμβαίνουν. «Ανεξαρτήτως από το ποια είναι τα κίνητρα του εισαγγελέα, ενισχύει σαφέστατα την προσπάθεια συσκότισης που επιχειρεί η κυβέρνηση και βρίσκεται προφανώς στο ίδιο κλίμα που κινήθηκε και η κυβερνητική πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά.

Η γνωμοδότηση δεσμεύει την ΑΔΑΕ ;

Αναφερόμενος στην ΑΔΑΕ ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν έχει δεσμευτική ισχύ και η Αρχή συνεχίζει κανονικά το έργο της. «Για παράδειγμα η ΑΔΑΕ μπορεί να ασκεί ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Αν οι πάροχοι αρνηθούν επικαλούμενοι την εν λόγω γνωμοδότηση, η ΑΔΑΕ θα επιβάλει πρόστιμα όπως προβλέπει ο νόμος. Οι πάροχοι, από την άλλη πλευρά, έχουν δικαίωμα καθένας σε ένα κράτος δικαίου να το αμφισβητήσουν στα διοικητικά δικαστήρια. Έτσι ελέγχονται οι ανεξάρτητες αρχές», πρόσθεσε.

«Η ρηματική διακοίνωση στη Λιβύη δεν φτάνει»

Κληθείς να σχολιάσει  την ρηματική διακοίνωση που επέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην πρεσβεία της Λιβύης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτή δεν είναι αρκετή. «Οτιδήποτε συναρτάται με την επιθετική δραστηριότητα της Τουρκίας, γιατί οι λιβυκές αρχές δεν ενεργούν αυτόνομα, λειτουργούν στο συγκεκριμένο πλαίσιο καθοριζόμενες από την τουρκική εξωτερική πολιτική, είναι η Άγκυρα που πρέπει να εισπράττει κόστος. Αυτό σημαίνει κυρώσεις και συνέπειες στις οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά που δεν βλέπουμε να κάνει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος