Γ. Καλογήρου στο Πρώτο: Στην Ελλάδα καινοτομίες μπορούν να προέλθουν από δραστηριότητες όχι μόνο hi tech, αλλά και από χαμηλής τεχνολογίας (audio)

«Πολλές καινοτομίες στην Ελλάδα μπορούν να προέλθουν όχι μόνο από hi tech δραστηριότητες, αλλά και από δραστηριότητες χαμηλής και μέσης τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα στον τομέα των τροφίμων και στην οινοποιία», τόνισε ο καθηγητής, Γιάννης Καλογήρου, υπεύθυνος της Μονάδας Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου.

Όπως εξήγησε η καινοτομία στη χαμηλή ή μέση τεχνολογία μπορεί να αποφέρει εισόδημα και αναπτύξει την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Το κεντρικό μας πρόβλημα είναι πως θα βελτιώσουμε τη θέση του ελληνικού παραγωγικού συστήματος στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός διεθνώς, αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι ανήκουμε στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο ίδιος. Επισήμανε, δε, ότι στη χώρα μας δεν συνδέονται οι έρευνες και οι μελέτες στα πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις.

Αυτό το κενό, επιχειρεί να καλύψει το πρόγραμμα – «θερμοκοιτίδα» Invent ICT του ΕΜΠ, το οποίο έχει στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από τις έρευνες που πραγματοποιούνται στο Πολυτεχνείο και σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, και να τα μεταφέρει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή προς την αγορά.

«Αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσει η ανάπτυξη σε ένα νέο μοντέλο, έχει σημασία το πώς θα μεγαλώσει η ελληνική παραγωγή, το πώς θα δυναμώσει και θα μπορέσει να σταθεί καλύτερα στον διεθνή ανταγωνισμό», είπε ο κ. Καλογήρου. «Δίνουμε και ένα μήνυμα στους φοιτητές για τη σταδιοδρομία τους, ότι δηλαδή δεν έχουν προοπτική να πάνε να δουλέψουν μόνο σε μια μεγάλη εταιρεία, ή στην εκπαίδευση και στη δημόσια διοίκηση, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα και οι ίδιοι να δοκιμάσουν να ανοίξουν τη δική τους  επιχείρηση», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Θέλουμε να στείλουμε αντίστοιχο μήνυμα και τους καλούς ερευνητές και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, ότι το καθήκον τους – εκτός από το να διδάσκουν και να ερευνούν πολύ καλά – είναι επίσης και να βοηθούν στο να υπάρξουν νέα προϊόντα, νέες δραστηριότητες και νέες επιχειρήσεις», ανέφερε.

«Τέτοια προγράμματα χρειαζόμαστε πάρα πολλά στην Ελλάδα, αν θέλουμε να βγάλουμε νέα στελέχη, νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις και δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό κλίμα στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα», δήλωσε.

Έφερε ως παράδειγμα το αμερικανικό Πολυτεχνείο MIT, όπου «έχουν συγκεντρώσει ένα μεγάλο απόθεμα γνώσης από την έρευνα, και από την πρώτη ημέρα που πάει κάποιος εκεί, έχει μια έντονη ενθάρρυνση και πίεση να προχωρήσει στην αξιοποίηση και υφιστάμενων ιδεών που αν συνδυαστούν μπορούν να δώσουν καινοτομίες», σημείωσε.

Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε και στους Έλληνες επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, λέγοντας πως «έχουμε μεγάλη διασπορά την οποία δεν αξιοποιούμε. Το θέμα δεν είναι απλά να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά να συνεργαστούν ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και ελληνικές επιχειρήσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος