ertnews.gr

Γ. Δεμιρτζόγλου: Η Λογοτεχνία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να αγαπήσεις την ελληνική γλώσσα

13/04 17:33
Γ. Δεμιρτζόγλου: Η Λογοτεχνία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να αγαπήσεις την ελληνική γλώσσα

Ο Διευθυντής του ιστορικού Ζωγραφείου Σχολείου της Κωνσταντινούπολης κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, με αφορμή την 1η Διαδικτυακή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με θέμα: «Η Λογοτεχνία Αλλιώς» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Απριλίου και την Παρασκευή 16 Απριλίου σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Από το 2012, το Ζωγράφειο Σχολείο, διοργανώνει κάθε χρόνο μαθητικά συνέδρια, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, με τη συμμετοχή μαθητών από την Ελλάδα, αλλά λόγω της πανδημίας, το συνέδριο του 2020 που ήταν αφιερωμένο στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, ακυρώθηκε. Φέτος, διοργανώνουμε την 1η Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας “Η Λογοτεχνία αλλιώς”. Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε τα παιδιά, θέλουμε να μας πουν τις δικές τους απόψεις για το πως πρέπει να διδάσκεται η Λογοτεχνία. Η 1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας στοχεύει να αποτελέσει μία πρόταση διδασκαλίας και προσέγγισης της λογοτεχνίας. Έχει τη διατήρηση της επαφής, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, τη δημιουργική συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει μία νέα αρχή. Είναι μία ιδιαίτερη γιορτή των γραμμάτων. Η Λογοτεχνία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να αγαπήσεις την ελληνική γλώσσα. 170 μαθητές από 22 σχολεία από τέσσερις ηπείρους, με 46 εκπαιδευτικούς και 50 εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας zoom. Από την Αφρική συμμετέχει η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ και από την Αμερική το ομογενειακό σχολείο της Ν. Υόρκης. Συμμετέχουν ακόμη σχολεία από τη Λευκωσία αλλά και από τη Βαρβάκειο Σχολή από την Αθήνα” ανέφερε στη “Φωνή της Ελλάδας” ο κ. Δεμιρτζόγλου.

Γ. Δεμιρτζόγλου: Η Λογοτεχνία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να αγαπήσεις την ελληνική γλώσσα

Την έναρξη της διαδικτυακής Συνάντησης θα κάνει ο οικουμενικός πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ θα συμμετέχουν οι χορωδίες του Ζωγραφείου Λυκείου μαζί με την συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι: η διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Λύκειο σήμερα, προτάσεις για τη διδασκαλία και την ανάγνωση, ο ρόλος του αναγνώστη, ο ρόλος του συγγραφέα, ο ρόλος του δασκάλου της λογοτεχνίας, η λογοτεχνία στο πανί και στη σκηνή, η λογοτεχνία και η αναζήτηση νοήματος κ.α.

Η αγάπη του κόσμου είναι πολύ μεγάλη απέναντι στο Ζωγράφειο. Παίρνουμε και εμείς έτσι δύναμη να συνεχίσουμε. Ας ευχηθούμε ότι τον επόμενο χρόνο θα μπορέσουμε να ανταμώσουμε δια ζώσης, εδώ στην Πόλη των πόλεων και να γνωρίσουν μαθητές την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης” τόνισε ο κ. Δεμιρτζόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, τιμήθηκε στις 2 Απριλίου 2021, από το “Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου” με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία.

Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα. Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένας έρανος για να χτιστεί ένα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ζωγράφειο εδώ.
H φωτογραφία του Γιάννη Δεμιρτζόγλου είναι του Ιωάννη Μπύρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version