Γ. Χρούσσος στο Πρώτο: 4 έως 6 φορές πιο μεταδοτική η Όμικρον από την Δέλτα-Η πανδημία αφήνει πίσω της σύνδρομα (audio)

«Όποιος είναι εμβολιασμένος με τις 3 δόσεις είναι ασφαλής κατά 99,9%. Το εμβόλιο που έχουμε τώρα κυρίως στην χώρα είναι της Pfizer που είναι πολύ καλό και στα παιδιά δεν έχει καθόλου επιπλοκές. Είναι από τα καλύτερα εμβόλια που έχουμε δει, δοκιμασμένο και τελείως αθώο, μη τοξικό. Καμία σχέση με την νόσο. Είναι τέτοια η τεχνολογία του εμβολίου που δεν αφήνει τίποτα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο καθηγητής Παιδιατρικής- Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσσος.

Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA, ο κ. Χρούσσος είπε ότι μπαίνει μέσα στο κύτταρο, εκφράζεται η πρωτεΐνη και μετά από λίγα λεπτά χάνεται. Η πρωτεΐνη αυτή μένει στην κυκλοφορία, δημιουργούνται τα αντισώματα και τα κύτταρα και εξαφανίζεται και αυτή. Δεν μπορεί να μείνει τίποτα πίσω. Φαίνεται επίσης, πρόσθεσε ότι όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο μειωμένη είναι μειωμένη η απόκριση του οργανισμού και στην νόσο και στο εμβόλιο. «Τα παιδιά κάνουν φοβερή ανταπόκριση σε σημείο που μπορεί να μην χρειαστεί και δεύτερη δόση».

Όσο αφορά το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτικό από την μετάλλαξη Δέλτα, 4 έως 6 φορές, σημείωσε ο κ. Χρούσσος. «Το Όμικρον είναι πολύ διαφορετικό από την Δέλτα, έχει πάρα πολλές παραλλαγές μέσα του, γι’ αυτό φαίνεται ότι θα υποκαταστήσει το Δέλτα, όπως αυτό υποκατέστησε το Άλφα και το Βήτα. Όμως οι μεταλλάξεις που έχει φαίνεται ότι το έχουν εξασθενήσει. Ναι μεν ανταποκρίνεται λιγότερο στο εμβόλιο-όχι καθόλου-, αλλά από την άλλη δεν προκαλεί σοβαρή νόσο. Μπορεί τελικά να μας βγει και σε καλό, αν είναι τόσο ελαφρύ όσο λένε. Πιστεύω ότι είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας. Οπωσδήποτε συνεχίζουμε να προσέχουμε για τους επόμενους μήνες, φοράμε μάσκες, πλένουμε χέρια, και όσοι δεν έχουμε εμβολιαστεί, εμβολιαζόμαστε».

Ακόμα και αν βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, ωστόσο, πίσω της θα έχει αφήσει αυξημένες ψυχιατρικές παθήσεις και φαινόμενα βίας. «Στην Ελλάδα όχι τόσο, αλλά στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα κατά 40%, που είναι αποτέλεσμα του στρες της κοινωνίας. Γίνονται ορμονικές αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Εμείς που δουλεύουμε με το στρες δεν είχαμε καταλάβει πόσο σημαντικός είναι ο περιορισμός της ελευθερίας για την ανάπτυξη του στρες, που δημιουργεί φόβο και θυμό που μπορεί να καταλήξει σε βία. Η covid19 θα τελειώσει σύντομα πιστεύω, αλλά θα αφήσει πίσω πράγματα, το long-covid σύνδρομο και το τραυματικό σύνδρομο που είναι και αυτό χρόνιο».

Πάντως «το τέλος της πανδημίας έρχεται και όσοι είναι εμβολιασμένοι στην ουσία δεν κινδυνεύουν» υπογράμμισε ο κ. Χρούσσος, καταλήγοντας πως επομένως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος