Γ. Χαρίτος στο Πρώτο: Ο υπερδραστήριος ΥΠΕΞ του Ισραήλ και οι δύσκολες μέρες για τον Μαχμούτ Αμπάς – ανάλυση (audio)

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, τουλάχιστον στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, δείχνει έντονη κινητικότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαήρ Λαπίντ επισκέφτηκε επίσημα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  -πρώτη επίσκεψη ισραηλινού υπουργού-  μετά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Η Ισραηλινή Πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι και το Προξενείο στο Ντουμπάι είναι πλέον γεγονός.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών είχε συναντηθεί στη Ρώμη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν η προσπάθεια των ΗΠΑ για την αναβίωση της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά  -στην οποία αντιτίθεται το Ισραήλ- αλλά και οι συμφωνίες  εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες. Επίσης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και το θέμα της διαφύλαξης της εύθραυστης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, η φερόμενη ως δολοφονία του 43χρονου Παλαιστίνιου πολιτευτή και ακτιβιστή Νιζάρ Μπανάτ, δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις, βάζοντας στο κάδρο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Γαβριήλ Χαρίτος, διδάκτωρ και διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν, μιλώντας Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναλύει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος