Γ. Αμανατίδης στο Πρώτο: Η Ουκρανική κρίση φέρνει πιο κοντά στην Χάγη Ελλάδα-Τουρκία (audio)

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, με τον τρόπο που τις έκανε είναι απαράδεκτες και ως ΣΥΡΙΖΑ τις έχουμε καταδικάσει με έντονο τρόπο. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι ως Έλληνες από την στάση που κρατούν οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας, γιατί η πολιτική των ίσων αποστάσεων όταν η παραβατική συμπεριφορά είναι από τον έναν, δεν μπορεί να μας ικανοποιεί» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

Απευχόμενος το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου, τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αποφασίσει τις δικές της ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα χρειάζονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους συμμάχους μας για τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, σημείωσε.

«Αν συμβεί το απευκταίο, ένα «θερμό» επεισόδιο, δεν νομίζω ότι θα μπορεί η Δύση να κρατήσει τέτοια στάση. Το θέμα είναι να κάνουμε τέτοιες κινήσεις ώστε η πίεση να είναι ουσιαστική προς την Τουρκία, ώστε να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Εκεί που βλέπουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου, μπορεί να δημιουργηθεί. Και παλιότερα έκανε δηλώσεις ο κ. Ερντογάν για τον κ. Μητσοτάκη. Μας έχει συνηθίσει σε κινήσεις οι οποίες είναι σαν το εκκρεμές, δηλαδή μπορεί να πάει από την μία άκρη στην άλλη η τοποθέτηση  του κ. Ερντογάν. Πιεζόμενος και βλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις ή αν τον συμφέρει κάτι διαφορετικό μπορεί να πράξει διαφορετικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε εμείς με ποιον τρόπο θα υποχρεωθεί η Τουρκία και αυτό γίνεται με την έκφραση κοινών συμφερόντων. Για παράδειγμα, η ενταξιακή της πορεία. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι η συμφωνία για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να κλείσει αν δεν λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την χώρα μας» συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

Στο ερώτημα αν η Oυκρανική κρίση θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή την διαδικασία, οδηγώντας Ελλάδα και Τουρκία στην Χάγη για την επίλυση των ζητημάτων τους, ο κ. Αμανατίδης απάντησε θετικά επισημαίνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει καταλυτικά και πολυεπίπεδα πολλές καταστάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος