Γ. Αμανατίδης στο Πρώτο: Η Κυβέρνηση δεν ρωτάει τους ασφαλισμένους αν θέλουν το επενδυτικό ρίσκο  (audio)

«Όταν πηγαίνεις σε επενδυτικό ρίσκο, πρέπει να είναι με την θέλησή σου. Εδώ η κυβέρνηση το κάνει υποχρεωτικό, δίνει έναν δημόσιο χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικά το διοικητικό συμβούλιο είναι ιδιώτες και θα έχει ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν ρωτάει δηλαδή τους ασφαλισμένους αν θέλουν να αναλάβουν αυτό το επενδυτικό ρίσκο. Γι’ αυτό και στα συστήματα τα άλλα που υπάρχουν στην Ευρώπη, το κεφαλαιοποιητικό είναι παραμετρικό και όχι το κύριο», σχολίασε σε σχέση με το νέο επικουρικό σύστημα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, o βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, η κυβέρνηση το έφερε στις επιτροπές, δεν το έφερε έτσι ώστε να μπει στην ολομέλεια, τόνισε. «Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και από τις Βρυξέλλες, γιατί ουσιαστικά ο υφυπουργός είπε το εξής. Αυτό που πάνε να κάνουν είναι η ίδρυση ενός επενδυτικού λογαριασμού, ο οποίος θα παίρνει από τα χρήματα των ασφαλισμένων. Η επίκληση ότι γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορεί να έχει αξία ιδιαίτερη, γιατί στην Σουηδία και σε άλλες χώρες, εφαρμόζεται παραμετρικά. Ένα μικρό ποσοστό και σε εθελοντική βάση».

«Μιλάμε για έναν κουμπαρά ως το 2040 στα 14 δισ. την στιγμή που θα χρειαστούν πάνω από 50 δισ.. Το σύστημα μέχρι το 2070 δεν θα είχε πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης. «Η φιλοσοφία είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Χαρίζουν σε ανθρώπους χρήματα, δεν έχει κάτι να κερδίσει ο ασφαλισμένος, ίσα ίσα θα χάσει. Δεν θα μπαίνουν χρήματα στις συντάξεις των παλιών ασφαλισμένων και αυτό σημαίνει ότι για να συνεχίσουν να δίνονται, κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Εκεί έγκεινται και οι ενστάσεις των Βρυξελλών και βάζουν πάγο στην κυβέρνηση».

1-2 δισ. ετήσια θα πρέπει να τα βάζει ο κρατικός κορβανάς, εξήγησε, γεγονός που θα εκτοξεύσει το χρέος της χώρας μας. «Είναι μια κίνηση αχρείαστη που εκπορεύεται από την ιδεοληψία και την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει πόρους και να τους μεταφέρει στους ιδιώτες».

Ο κ. Αμανατίδης δεν παρέλειψε να απευθύνει συγχαρητήρια στους Έλληνες αθλητές που διαπρέπουν στο Τόκιο.

«Συγχαρητήρια σε όσους πήραν μέρος στην Ολυμπιάδα. Αυτό είναι από μόνο του σαν γεγονός πολύ σημαντικό. Η διάκριση βεβαίως προσφέρει στον αγώνα τους, αλλά συγχαρητήρια σε όσους πήραν μέρος μόνοι τους. Δυστυχώς στην χώρα μας η ατομική προσπάθεια χωρίς την βοήθεια κανενός, είναι αυτή που δίνει ακόμα λίγη χαρά, με τα αποτελέσματα που έχουν».

Είπε τέλος, πως υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν, «να μην μείνουμε μόνο στην πολιτική βούληση, οι αποφάσεις να παρθούν, ώστε οργανωμένα να σχεδιαστεί το μέλλον». Σημείωσε πως η εξεύρεση των πόρων είναι το ένα ζήτημα, αλλά το θέμα είναι και πώς θα διατεθούν αυτοί οι πόροι και με ποιο σχέδιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος