ertnews.gr

Αίτημα να τεθούν περιοχές της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (video)

14/01 21:05
Αίτημα να τεθούν περιοχές της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (video)

Eurokinissi/Γ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς βοριάδες στα πεδινά, χιόνια και δριμύ ψύχος στα ορεινά, έφερε το χαμηλό βαρομετρικό «Θησέας». Την κήρυξη αρκετών περιοχών της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές στο εθνικό επαρχιακό – δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και εν γένει έργα υποδομής σε περιοχές των δήμων Καλαμπάκας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Βόλου, Ζαγοράς, Νοτίου Πηλίου, Βελεστίνου, Αλμυρού, Παλαμά, Καρδίτσας, Μουζακίου, Τεμπών και Αγιάς.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αρκετούς επαρχιακούς δρόμους λόγω και των χιονοπτώσεων.

Ο άκρως χειμωνιάτικος «Θησέας» άφησε πίσω του χωρίς ρεύμα αρκετά χωριά στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Στον δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι, το χιόνι σε ορισμένα σημεία έφθασε το ένα μέτρο.

Δυσκολίες συναντούν οι οδηγοί από την Καστανιά προς τα Τρία Πηγάδια. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί προσωρινά στο τμήμα Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα λόγω ανόδου της στάθμης του νερού του ποταμού Πάμισου.

Στην Καρδίτσα, το χιόνι στην περιοχή Αυχένα Αγίου Νικολάου προς Λεοντίτο έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο, ενώ στη λίμνη Πλαστήρα έφθασε τα 20 εκατοστά.

Πιο δύσκολη όμως είναι η κατάσταση στα πεδινά του νομού. Ο ποταμός Καλέντζης υπερχείλισε σε δύο σημεία στο ανάχωμα Μακρυχωρίου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιεργημένες εκτάσεις.

Θεαματικό ήταν το ημερήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Μαγνησία: 290 χιλιοστά νερού κατέγραψαν τα βροχόμετρα στη Μακρινίτσα του Πηλίου, τιμή ρεκόρ της τελευταίας 12ετίας.

Η δυνατή καταιγίδα σε συνδυασμό με τους σφοδρούς ανέμους προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα στα παράλια του νομού Λάρισας. Στον Αγιόκαμπο και την Βελίκα η θάλασσα βγήκε στην άσφαλτο, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Από το πρωί της Δευτέρας ξεκινά νέα επιδείνωση του καιρού. Η νέα ατμοσφαιρική διαταραχή προερχόμενη από το Ιόνιο, θα προκαλέσει νέα επιδείνωση πρώτα στα δυτικά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα ηπειρωτικά της χώρας.

Χιονόνερο θα πέσει στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, της Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας.

Μετά το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις θα ανέλθουν σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν σημαντικά.

Ασθενείς χιονοπτώσεις είναι πιθανόν να σημειωθούν αργά το βράδυ της Δευτέρας και στην Πάρνηθα.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ν. Καπόγλης], ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version