Έργα μισού δις για την Ήπειρο ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Την υλοποίηση έργων για την Ήπειρο, που ο προϋπολογισμός τους αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Παρασκευής στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Έργα μισού δις για την Ήπειρο ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν σχεδιαζόμενα έργα και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των περιφερειακών υποδομών και της τοπικής οικονομίας, με έμφαση στους οδικούς άξονες, στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», σε αγροτικά και αρδευτικά ζητήματα.

Εντός του 2022 θα προχωρήσει η δημοπράτηση του οδικού άξονα «Ιωάννινα-Κακαβιά» όπως ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των μελετών, καθώς το έργο χαρακτηρίζεται “εθνικό” και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 230 εκατομμυρίων. Πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο, εβδομήντα περίπου χιλιομέτρων, με πλάτος οδοστρώματος τα 12,5 μέτρα, το οποίο θα ολοκληρώσει – μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά – ουσιαστικά την “Ιόνια οδό” η οποία σήμερα σταματάει λίγο πριν την  πόλη των Ιωαννίνων, στην Εγνατία Οδό.

“Ο δρόμος αυτός ήταν μία εκκρεμότητα από το παρελθόν. Τώρα δίνεται λύση με έναν σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο, με μεγάλη εθνική και γεωπολιτική σημασία”, τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

“Είναι ένα έργο με σπουδαία εθνική σημασία, καθώς συνδέει την χώρα μας με τα Δυτικά Βαλκάνια, που δίνει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ήπειρο” σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών.

“Είναι μία ημέρα αλλαγής για την Ήπειρο, είναι ο δρόμος της πραγματικής ανάπτυξης, καθώς η Ήπειρος θα ενωθεί με τα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχή με την οποία έχει ιστορικούς δεσμούς” ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ένα ακόμα έργο που αφορά στην πόλη των Ιωαννίνων ανακοινώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης ολόκληρης της παραλίμνιας περιοχής των Ιωαννίνων.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Θα αποτελείται από πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, θέσεις θέασης, κιόσκια και άλλα σημεία αναψυχής. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, η ένταξή του στο πρόγραμμα θα γίνει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος.

Επίσης, ανακοινώθηκε το έργο ύδρευσης Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοινώθηκε ότι το οδικό δίκτυο της Ηπείρου θα χρηματοδοτηθεί με 55 εκ. ευρώ από το Ταμείο Οδικής Ασφάλειας.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η αναβάθμιση της περιοχής στον αθλητικό χάρτη. Στα μέσα Νοεμβρίου υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για τη μεταφορά του πρώην κλειστού κέντρου ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Ιωάννινα όπου θα φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα για τη ριζική αναβάθμιση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ η πόλη θα αποτελέσει το σημείο τερματισμού του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας, ο οποίος αναβιώνει την άνοιξη του 2022 μετά από μία δεκαετία.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος