ertnews.gr

Έρευνα της «διαΝΕΟσις» – Η επίδραση της πανδημίας στην καθημερινότητα

30/11 14:43

Έρευνα της «διαΝΕΟσις» που διεξήχθη σε δείγμα 100 ατόμων άνω των 17, στα μέσα Οκτωβρίου, σχετικά με την πανδημία και την επιρροή της στην κοινωνία εμφανίζει ότι το 75% των Ελλήνων θεωρεί τον κορωνοϊό μια σοβαρή απειλή.

Η έρευνα δείχνει ότι ανάμικτα συναισθήματα επικρατούν στον πληθυσμό. Η αισιοδοξία εναλλάσσεται με την απαισιοδοξία. Σύμφωνα με την Φαίη Μακαντάση, επικεφαλής ερευνών της “διαΝΕΟσις”, η επιστροφή στην εργασία είναι ενδεικτική της αισιοδοξίας που επικρατεί στο 83%. Εν τούτοις, η αβεβαιότητα στο 40% και η ανασφάλεια σε ποσοστό 31% εξακολουθούν να είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που βιώνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Τρείς στους τέσσερις πιστεύουν ότι η Covid-19 αποτελεί μια “σοβαρή απειλή” για την υγεία τους, ενώ το 34,5% δηλώνει απόλυτη εμπιστοσύνη στα εμβόλια. Το 83% των εργαζομένων δουλεύουν πλέον κανονικά στον χώρο εργασίας τους. Επίσης, οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι υπόλοιποι μισοί πιστεύουν το αντίθετο. Ένα ποσοστό 67% πιστεύει πως τα χειρότερα έχουν περάσει, ενώ ένα 26,2% θεωρεί πως έρχονται δυσκολότερες ημέρες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για κάποιες ομάδες του πληθυσμού. 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους εκπαιδευτικούς και για τους ένστολους, 3 στους 4 πιστεύουν ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, ενώ ο, λίγο περισσότεροι από τους μισούς (στο συνολικό δείγμα) πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες.

Κρίνοντας τους αρνητές των εμβολίων οι ερωτηθέντες, εκ των οποίων 6 στους 10 είναι εμβολιασμένοι υποστηρίζουν ότι “η συμπεριφορά των ανεμβολίαστων είναι αντικοινωνική”. Ωστόσο, 7 στους 10 εμβολιασμένους πιστεύουν ότι το να μην εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι “είναι δικαίωμά τους”.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι το 41% των ανεμβολίαστων (ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 800.000 πολίτες) δήλωσαν πως δεν θα εμβολιαστούν ακόμα κι αν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version