Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη με συναντήσεις για κρίσιμα θέματα

Από το Ηνωμένο Βασίλειο και το G7 στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τη Γενεύη και τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν αναχωρεί για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό με μια ενδιαφέρουσα ατζέντα.

Στόχος η επανεκκίνηση των σχέσεων της Αμερικής με τους συμμάχους της που δοκιμάστηκαν κατά την προεδρία Τραμπ, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος σε άρθρο του στην Ουάσινγκτον Ποστ πριν μερικές μέρες: «Το ταξίδι πραγματοποιείται για να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στους συμμάχους και τους εταίρους μας και να επιδείξουμε την ικανότητα των δημοκρατιών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αποτρέψουν τις απειλές της νέας εποχής».

Το στίγμα της διακυβέρνησης Μπάιντεν έχει ήδη δοθεί με τη νέα προσέγγιση στις συμμαχίες του με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία για το κλίμα, αλλά και η από κοινού επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία με την Ευρώπη για την υπόθεση Ναβάλνι, αποτελούν ξεκάθαρα, κάποια από τα βασικά παραδείγματα. Οι σχέσεις με την Κίνα, τη Ρωσία και η αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι από τα σημαντικά ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι.

Ενδεικτική η αναφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: «Η Αμερική επέστρεψε. Και αυτό σημαίνει πως έχουμε και πάλι έναν ισχυρό σύμμαχο για να προωθήσουμε από κοινού μία πολύπλευρη προσέγγιση. Μεγάλη διαφορά από τη διακυβέρνηση Τραμπ».

Η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, στο τέλος του ταξιδιού του, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν και από τα θέματα που συζήτησε στο Λευκό Οίκο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο διάλογος με τη Ρωσία δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Είμαστε ισχυροί, είμαστε ενωμένοι και βέβαια μπορούμε να μιλήσουμε με τη Ρωσία και πρέπει να μιλήσουμε με τη Ρωσία».

Από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και το Ιράν μέχρι τους S400 και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να έχει μία αναλυτική συζήτηση και με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου, όπως ανέφερε σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τον Ερντογάν, οι δύο άνδρες έχουν περάσει πολύ χρόνο μαζί και προσβλέπουν, πιστεύω, σε μία ουσιαστική ευκαιρία για να επανεξετάσουν το ευρύ φάσμα των σχέσεών μας».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) που σχολίασε: «Όταν μια χώρα συνεργάζεται με τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για διεθνές δίκαιο».

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Βρετανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Μπόρις Τζόνσον, ανανεώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ιδιαίτερα ισχυρή σχέση των δύο χωρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος