Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την διαχείριση των προβλημάτων από την κακοκαιρία

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και το πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με γραπτή του δήλωση κάνοντας λόγο για «κατώτερους των περιστάσεων»  και σημειώνοντας ότι «μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο».

Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας «έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ» και ότι η Αττική Οδός «μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων, γιατί κανείς δεν σκέφτηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο». Επίσης, τονίζει πως «διακόσιοι επιβάτες τρένου, μεταξύ των οποίων και τραυματίες από σύγκρουση, έμειναν για ώρες αβοήθητοι στο κρύο» και «χιλιάδες νοικοκυριά ξημερώθηκαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση».

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι απουσιάζει παρότι είναι «ο βασικός υπεύθυνος του χάους» και τους υπουργούς ότι ρίχνουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού.

Στην κατάληξη της δήλωσης του ο κ. Τσίπρας αναφέρει, «δεν μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Δεν μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία». «Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας  το θέμα της αποζημίωσης 2.000 ευρώ σε κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε στην Αττική οδό που ζήτησε ο πρωθυπουργός, τονίζει ότι «ας αφήσει την επικοινωνία, ας βάλει τάξη στο χάος που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: « «Στους χιλιάδες εγκλωβισμένους για ατελείωτες ώρες στη Μεσογείων, την Κηφισίας, τη Μαραθώνος ποιος θα δώσει αποζημιώσεις.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,  Nικος Ανδρουλάκης, δήλωσε: «Χιλιάδες συμπολίτες μας, έμειναν μόνοι τους στο έλεος της κακοκαιρίας. Άλλοι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, άλλοι χωρίς ρεύμα και θέρμανση και βέβαια με κλειστές κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας για ώρες.

Μέρες τώρα ήταν γνωστό ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας, παρόλα αυτά δεν υπήρξε σχέδιο και συντονισμός. Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά επιτελικό χάος που ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη δική του γραπτή δήλωση  τονίζει  ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία που να μπορεί να ξεπλύνει την κυβέρνηση και το περίφημο «επιτελικό κράτος» από τις τεράστιες ευθύνες τους, που άφησαν στο έλεος μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης τους κατοίκους ολόκληρων  περιοχών, ιδιαίτερα της Αττικής.

Αυτός ο εφιάλτης είναι κάτι παραπάνω από κυβερνητική ολιγωρία κι αδιαφορία, τονίζει σε άλλο σημείο ο κ. Κουτσούμπας . Είναι η ίδια η εγκληματική πολιτική που συντηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας και του κρατικού σχεδιασμού, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες γιατί τις θεωρεί «ανεπίτρεπτο κόστος». Στη δήλωση του καταλήγει με τη φράση:

Εδώ και τώρα με αίσθημα αλληλεγγύης να μη μείνει κανείς μόνος, κανείς απροστάτευτος!

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος  στην γραπτή δήλωση του αναρωτιέται  ποιος θα αποζημιώσει τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, που εγκλωβίστηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας , στις δημόσιες οδούς και τις υποδομές;  Ο κ Βελόπουλος ζήτησε την επιστροφή της Αττικής Οδού στο Δημόσιο και την απόδοση ευθυνών για την ταλαιπωρία των πολιτών. Ο κ Βελόπουλος σχολίασε επιπρόσθετα ότι, με τη ΝΔ στην πρώτη ζέστη «καιγόμαστε», στην πρώτη βροχή «πνιγόμαστε», στο πρώτο χιόνι «εγκλωβιζόμαστε».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει σε δήλωση του για την διαχείριση της κακοκαιρίας  ότι, δεν είναι μόνο θέμα ανικανότητας του επιτελικού κράτους της «Μητσοτάκης ΑΕ». Όσο ο καιρός είναι καλός, οι ολιγάρχες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους επιδίδονται τέλεια στο να μαζεύουν διόδια, διόδια, διόδια. Το πρώτο χιόνι όμως ξεσκεπάζει την ανικανότητά τους. Αντίθετα με τους δήμους και τις περιφέρειες που κράτησαν δυσδιάβατους δρόμους ανοικτούς, οι ολιγάρχες τους έκλεισαν. Πρόκειται για επικερδή ανικανότητα.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης   αναφέρει σε δήλωση του  ότι αναμένει  από τον πρωθυπουργό πέρα από τις 2.000 για κάθε εγκλωβισμένο ΙΧ στην Αττική Οδό να απαιτήσει οικονομική αποζημίωση για τους εγκλωβισμένους και από αυτόν που διαχειρίζεται την Κατεχάκη, την Μεσογείων, την Αλεξάνδρας, την Μαραθώνος, τη​ν Κηφισίας, την Αθηνών – Λαμίας και την Αθηνών Κορίνθου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος