ertnews.gr

Εμβόλια – Όχι στην παραπληροφόρηση και την άγνοια

02/12 14:56

Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Είναι πλέον θέμα επιλογής, εφ’ όσον διαθέτουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, επισημαίνει ο Χαράλαμπος Μηλιώνης, καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Αντί να κτίσουμε ένα τείχος ανοσίας αφήνουμε να ανθήσει μια παροιμιώδης ανοησία». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μηλιώνης απαντά για το πως διάφοροι μη ειδικοί και ανίδεοι με ποικιλότροπες παρεμβάσεις – προτροπές σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού, οδηγούν πολλούς στον θάνατο. πρόκειται για μια καταιγίδα παραπληροφόρησης».

Αναφερόμενος στον χρόνο εφαρμογής της ενισχυτικής δόσεως ο κ. Μηλιώνης σημειώνει ότι τα αντισώματα βαίνουν μειούμενα στο οργανισμό και το εμβόλιο, ακόμη και η νόσηση πιθανότατα δεν καλύπτουν μετά από ένα εξάμηνο, οι ειδικοί, μελετώντας τα στοιχεία των αυξημένων κρουσμάτων, εξετάζουν την προοπτική να προχωρήσει ο εμβολιασμός ακόμη και στους νοσήσαντες νωρίτερα από το 6μηνο. Είναι μια λογική εισήγηση.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την Όμικρον. Θα περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες». Η εμφάνιση του νέου στελέχους στην Αφρική, όπου είναι καλοκαίρι και σε πληθυσμό άνω των 60 ετών που είναι εμβολιασμένος στο 6-10%, ενώ από το σύνολο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μόνο το 3%. Διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικά δεδομένα από αυτά που ισχύουν στις δυτικές χώρες.

«Σε κάθε παραλλαγή του ιού πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση συναγερμού, προκειμένου να κερδίζουμε χρόνο», τονίζει ο κ. Μηλιώνης. «Ακόμη και αν η νέα μετάλλαξη είναι ηπιότερης μορφής τα μέτρα προφύλαξης παραμένουν τα ίδια».

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιώνει υπάρχουν τρία δεδομένα: «Η επιστημονική κοινότητα λέει ότι ο SARS-CoV-2 αποτελεί σημαντικότατο κίνδυνο για την ζωή όλων. Οι άνω των 60 αποτελούν το 90% όσων έχουν πεθάνει και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι απογοητευτικά σε ορισμένα μέρη της χώρας». Και προσθέτει: «Για αυτούς τους λόγους η πολιτεία πρέπει να πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα εξαντλώντας την πειθώ, όποτε μπορεί να γίνει αυτό. Εάν κάποια μέτρα χαρακτηρίζονται σκληρά υπάρχουν οι συνταγματολόγοι για να αποφανθούν αν είναι ορθά ή όχι».

Το σύνθημα με το οποίο κλείνει την σκέψη του ο κ. Μηλιώνης είναι: «Εμβολιαζόμαστε και αγκαλιαζόμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version