Ελληνική πρωτοβουλία για να ενισχυθούν οι μεταναστευτικές ροές

«Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια είναι σε μέθη ισχύος και μεγαλείου. Ήρθε η ώρα να γίνει νηφάλια», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Τύπο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, με επίκεντρο το μεταναστευτικό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατέθεσε στο Συμβούλιο ακόμη ένα έγγραφο συνεισφοράς στις συζητήσεις για την προετοιμασία της πρότασης που θα παρουσιάσει η Κομισιόν τον Φεβρουάριο σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την επόμενη πενταετία, για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η ελληνική πρόταση, που εστιάζει στην ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού και στιβαρού μηχανισμό για επιστροφές μεταναστών σε τρίτες χώρες, έγινε πολύ θετικά δεκτή από την Κομισιόν, και έρχεται σε συνέχεια της πρότασης που κατατέθηκε προ μηνός, ως κοινή πρωτοβουλία με την Κύπρο και τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της ανάγκης να αυξηθεί το ενδιαφέρον της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως οι βασικές θέσεις της Ελλάδας σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία θα εξελιχθεί στη διάρκεια της Κροατικής προεδρίας, σχετικά με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό είναι ότι «αποδεχόμαστε τη λογική της ευθύνης που φέρουν τα κράτη της πρώτη γραμμής, αλλά αυτή η ευθύνη πρέπει να εξισορροπείται με «αποτελεσματική αλληλεγγύη.”

Στο πλαίσιο της ελληνικής στρατηγικής εντάσσεται η συνεχής κατάθεση προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενσωματωθούν στην τελική ενωσιακή πρόταση, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Δηλαδή εντός του τριμήνου, όπως έχει δεσμευτεί και η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η επόμενη πρόταση από ελληνικής πλευρά θα αφορά τα δίκτυα των διακινητών, που, ουσιαστικά, ενθαρρύνονται από τις απειλητικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για «απελευθέρωση των ροών» και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.

«Αυτή η πρακτική συνιστά «pull factor» (παράγοντα έλξης) για τους παράτυπους μετανάστες», επισημαίνει ο Γ. Κουμουτσάκος, και υπογραμμίζει ότι «αυτές οι απειλητικές eδηλώσεις αποδεικνύουν, εν τέλει, πως οι Τούρκοι ελέγχουν τις ροές». Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις αυτές δηλητηριάζουν το κλίμα στην Ευρώπη, προκαλώντας δισταγμό για επόμενη χρηματοδότηση, παρότι και η Ελλάδα και η ΕΕ αναγνωρίζουν πως η Τουρκία έχει αναλάβει μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα προσδοκά πέραν της έμπρακτης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης, η υπό διαμόρφωση πρόταση της Κομισιόν προς τα κράτη- μέλη να περιλαμβάνει κοινές ευρωπαϊκές και αμοιβαίες αναγνωρίσεις των επιστροφών.

Επίσης, υπογράμμισε ότι στους στόχους της διαπραγμάτευσης είναι και τα ισχυρά κονδύλια στο νέο ΠΔΠ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Τα θέματα θα συζητηθούν και ειδικότερα στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, όπου θα βρεθούν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια για το μεταναστευτικό Επίτροπος, Ούλβα Γιόχανσεν.-

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση/Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος