Δολοφονία Εβεραντ: Επικρίσεις του βρετανικού Τύπου στην Σκότλαντ Γιαρντ για ολιγωρία

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Στον χειρισμό της Σκότλαντ Γιαρντ εστιάζουν οι περισσότερες εφημερίδες για το αν ανταποκρίθηκε σωστά, σε σχέση με την εμπλοκή του αστυνομικού της μητροπολιτικής αστυνομίας που κρατείται με την υποψία για την απαγωγή και τη δολοφονία της Σάρα Εβεραντ . Ο ένοπλος αστυνομικός Γουέιν Καζενς  φέρεται να έχει διαπράξει σεξουαλικό αδίκημα τέσσερις ημέρες πριν από την απαγωγή και τη δολοφονία της Εβεραντ που σημαίνει ότι εξακολουθούσε να εργάζεται ως αστυνομικός  και ελεύθερος να απαγάγει  την 33χρονη Σάρα, γράφει η εφημερίδα Sun.

Η αστυνομία δεν πιστεύει ότι ο αξιωματικός είχε γνωρίσει ποτέ τη Σάρα στο παρελθόν αλλά ότι  είδε τη Σάρα στο δρόμο για πρώτη φορά και την απήγαγε. Πιστεύεται ότι ο αξιωματικός χρησιμοποίησε την αστυνομική του ταυτότητα  για να δελεάσει τη Σάρα να πλησιάσει το αυτοκίνητό του ή χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τα περιοριστικά μέτρα COVID  για να συνομιλήσει μαζί της και μετά να την απαγάγει.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι  ο Καζενς είχε υπό την επίβλεψη του την προστασία του κοινοβουλίου, των βουλευτών και του διπλωματικού σώματος γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το πως «πέρασε» τα απαιτούμενα τεστ για την συγκεκριμένη θέση .

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την θέσπιση νόμου ώστε η σεξουαλική παρενόχληση γυναικών στο δρόμο να αποτελεί  πλέον αδίκημα.

Η εξαφάνιση της Σάρα Εβεραντ  – και η ανακάλυψη ανθρώπινων λειψάνων σε δασικές εκτάσεις στο Κεντ έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Δολοφονία Εβεραντ: Επικρίσεις του βρετανικού Τύπου στην Σκότλαντ Γιαρντ για ολιγωρία
( Jonathan Brady/ via AP)

Πάνω από 200 γυναίκες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και την αστυνομία να αναλάβουν περισσότερη δράση. Η εφημερίδα Γκάρντιαν σήμερα έχει φωτογραφίες μερικών από τις 118 γυναίκες που δολοφονήθηκαν   στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι «σοκαρίστηκε και λυπάται βαθιά» από την εξαφάνιση της Σάρα Έβεραρντ, προσθέτοντας: «Πρέπει να εργαστούμε γρήγορα για να βρούμε όλες τις απαντήσεις σε αυτό το τρομακτικό έγκλημα».

Επιπλέον ο  ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντικ Καν αναγνώρισε ότι οι δρόμοι της πρωτεύουσας δεν είναι ασφαλείς για γυναίκες ή κορίτσια, δηλώνοντας  στο LBC: «Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα του φύλου μου να το καταλάβουν. Εάν είστε γυναίκα ή κορίτσι, οι εμπειρίες σας από την πόλη μας, σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, είτε είναι στο χώρο εργασίας στους δρόμους, στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύ διαφορετικές από ό, τι αν είστε άντρας ή αγόρι. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι σαν κι εμένα σε θέσεις εξουσίας και επιρροής να το καταλάβουν και να λάβουν μέτρα για να το αντιμετωπίσουν. “

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος