Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας υπόσχεται η Στέρτζον – Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μετά τα αποτελέσματα της “Σούπερ Πέμπτης”

Η νίκη του Εθνικού κόμματος της Σκωτίας δίνει στη Νικόλα Στέρτζον την δύναμη, να προωθήσει την υπόσχεση της για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία γι’ αυτό, αλλά οι 8 εκλεγμένοι Πράσινοι με την ίδια ατζέντα στην αποκεντρωμένη Βουλή της Σκωτίας εξασφαλίζουν την επιτυχία της πρότασης στην βουλή.

Η κ. Στέρτζον ωστόσο έθεσε προτεραιότητα της κυβέρνησης της την αποκατάσταση από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας και μετά την πραγματοποίηση της υπόσχεσης της για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, πιθανά τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα είπε ότι εάν η κυβέρνηση Τζόνσον δεν δώσει την άδεια για το δημοψήφισμα, τότε θα προσφύγει στο Ανώτατο δικαστήριο.

Ο υπ. για το υπουργικό συμβούλιο Μάικλ Γκρόουβ δήλωσε ότι η συζήτηση για ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι “σοβαρή απόσπαση” από την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η “σούπερ Πέμπτη” απέφερε άλλη μία νίκη για τον Σαντίκ Καν από το Εργατικό κόμμα, που βγαίνει δήμαρχος για δεύτερη φορά. Ο ίδιος είπε ότι προτεραιότητα του θα είναι η στενότερη επαφή με την Ντάουνινγκ Στριτ και μία καλύτερη σχέση με την κυβέρνηση Τζόνσον προς όφελος των Λονδρέζων.

Εκτός από το Λονδίνο, οι Εργατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στην αποκεντρωμένη Βουλή της Ουαλίας σώζοντας κατά κάποιο τρόπο την υπόληψη του κόμματος της Αντιπολίτευσης που είχε σοβαρές απώλειες στις τοπικές εκλογές στην Αγγλία.

Ο Μπόρις Τζόνσον μετά από την πύρρειο νίκη του σε προπύργια των εργατικών υπόσχεται να στρέψει την προσοχή της κυβέρνησης του στην υποβαθμισμένη Βόρεια Αγγλία ώστε να κρατήσει μαζί του τον πρώην “κόκκινο τοίχο” που βάφεται μπλε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ προχώρησε στην απομάκρυνση της αντιπροέδρου του κόμματος ενώ αναμένεται ανασχηματισμός στη σκιώδη κυβέρνηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος