Διεθνής ανησυχία για χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για κατοχή χημικών όπλων. Η Ουκρανία και η Δύση, κατηγορούν τη Ρωσία για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για αφοπλισμό, από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει βασανιστικά από χημικά όπλα. Η απειλή, είναι μέχρι και σήμερα ενεργή.

Δεν είναι λίγες οι φωνές, που υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν χημικά όπλα.

Τα χημικά όπλα είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν θάνατο ή βλάβη μέσω των τοξικών ιδιοτήτων του. Μπορούν να διαχέονται μέσω συστημάτων παράδοσης, όπως μια βόμβα και προκαλούν ασφυξία, σοβαρά εγκαύματα και παράλυση.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η χρήση χημικών όπλων ξεκίνησε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν δηλητηριώδη αέρια. Σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαναν βασανιστικά.

Μέχρι σήμερα τα χημικά όπλα έχουν προκαλέσει πάνω από ένα εκατομμύριο απίστευτα επώδυνους θανάτους παγκοσμίως.

Προσπάθειες αφοπλισμού από τα χημικά όπλα έχουν γίνει. Το Πρωτόκολλο της Γενεύης, το 1925, απαγόρευε μεν τη χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο, ωστόσο δεν απαγόρευε την ανάπτυξη , παραγωγή ή αποθήκευσή τους.

Το 1997 τέθηκε σε εφαρμογή η Διεθνής Σύμβαση για τα χημικά όπλα, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους, ενώ απαιτεί και την καταστροφή των ήδη υπαρχόντων. Κατά την ημερομηνία της υπογραφής, η Ρωσία δήλωνε ότι κατείχε αποθέματα 40.000 τόνων χημικών όπλων και οι Ηνωμένες Πολιτείες 30.000 τόνων. Αυτά τα αποθέματα θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχαν καταστραφεί.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κάποια χημικά προϊόντα τα οποία παράγονται ή χρησιμοποιούνται νόμιμα σε βιομηχανικές, ιατρικές ή ερευνητικές δραστηριότητες, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε χημικά όπλα. Έτσι, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι μια χώρα όντως δεν έχει τη δυνατότητα χρήσης χημικών όπλων.

Η σύγχρονη ιστορία έχει δείξει ότι η ανοχή της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την κατοχή χημικών όπλων, επιτρέπει τελικά και τη χρήση τους. Το αποτέλεσμα είναι αυτό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος