ΔΕΘ: Με το βλέμμα στραμμένο σε νέες επιχειρηματικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ετοιμάζονται να αφήσουν το στίγμα τους στη φετινή διοργάνωση ως τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ, επισκέφθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αντιπροσωπεία τους αποτελείται από 400 άτομα και 65 πολύ σημαντικές επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αιχμή τους κλάδους διαχείρισης επενδύσεων, ενέργειας, τροφίμων-ποτών, άμυνας, διαστημικής τεχνολογίας, τουρισμού, ναυτιλιακών, real-estate κα. Της αποστολής τους ηγείται ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Abdulla bin Touq Al Marri.

ΔΕΘ: Με το βλέμμα στραμμένο σε νέες επιχειρηματικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα ΗΑΕ είναι ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, των Ηνωμένων Εθνών, του Ισλαμικού Συμβουλίου, του ΟΠΕΚ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είναι μια ομοσπονδία επτά εμιράτων, κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου και η οικονομία τους είναι η 5η μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή, με ΑΕΠ 501 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022.

ΔΕΘ: Με το βλέμμα στραμμένο σε νέες επιχειρηματικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Καλωσορίζω τον ομόλογο και φίλο μου, κ. Abdullabin Touq Al Mari

Θα σας εκμυστηρευθώ το εξής: Θαυμάζω τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για χώρα που αξίζει του θαυμασμού και του σεβασμού μας. Τα επιτεύγματά τους τα τελευταία χρόνια είναι τόσο μεγάλα που κάθε άλλος καλοπροαίρετος άνθρωπος στην πλανήτη θα ήθελε να πληροφορηθεί πως έγιναν και φυσικά να τα υιοθετήσει στη χώρα του.

 Η Κυβέρνησή μας έχει οικοδομήσει μια ισχυρή, συμπαγή σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ, που αναβαθμίζεται διαρκώς σε όλα τα επίπεδα και έχει την αμέριστη υποστήριξη του ελληνικού λαού.

Θέλω να σας εξομολογηθώ, επίσης, ότι ήταν δική μου η ιδέα να είναι τα ΗΑΕ η τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ – και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρέσβη των ΗΑΕ για τη συμβολή του ώστε να γίνει πραγματικότητα – ως η πρώτη αραβική χώρα που τιμάται στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση της Ελλάδας και των Βαλκανίων, καθώς οι διμερείς μας σχέσεις είναι παραπάνω από άριστες σε πολιτικό επίπεδο.

Στον τομέα των επενδύσεων έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και με την προεργασία που έχουμε κάνει θα πάμε ακόμη καλύτερα. Στον τομέα του εμπορίου είμαστε, όμως, πίσω, αν και η κατεύθυνση είναι θετική. Αρκεί να αναφέρω, ότι το διμερές εμπόριο διπλασιάστηκε στα 600 εκατ. ευρώ το 2021 και το 2022 πηγαίνουμε ακόμη καλύτερα. Δεν μας αρκεί. Φιλοδοξία μας είναι να ανέλθει στα 6 δις. Κι αυτό θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου επιχειρηματίες των δύο χωρών θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Και καθώς βρισκόμαστε τώρα στη Θεσσαλονίκη, θέλω να σας ενημερώσω, ότι προωθούμε logistics center στο στρατόπεδο Γκόνου, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις και στο λιμάνι. Τι ωραία ιδέα τα ΗΑΕ να συμμετάσχουν και να χτίσουν αυτό το logistics center στη Θεσσαλονίκη και να θυμόμαστε ότι αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ!

Ας είναι, λοιπόν η φετινή ΔΕΘ η αφετηρία για την περαιτέρω αύξηση του διμερούς εμπορίου, αλλά και γενικότερα την περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και σε άλλους τομείς, καθώς μάλιστα εμφορούμαστε από κοινές αξίες και συνειδητοποιούμε απόλυτα την αξία της εκπαίδευσης, της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και βεβαίως της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη  κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην φετινή διοργάνωση συμμετέχουν και άλλες 18 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Κύπρος, Γεωργία, Ρουμανία, Ινδία, Νεπάλ και Αίγυπτος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος