Δ. Σαρηγιάννης στο Πρώτο: Στην Θεσσαλονίκη έως Οκτώβριο ίσως ξεπεράσουμε τα κρούσματα της κορύφωσης του 3ου κύματος (audio)

«Είμαστε σε αυξητική πορεία εδώ και αρκετό καιρό στην Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με την Αθήνα όπου υπήρχαν αυξομειώσεις και μια σταδιακή αποκλιμάκωση και περιμένουμε να επιταθεί από την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές Οκτωβρίου μπορεί να φτάσουμε και παραπάνω από την κορύφωση του 3ου κύματος, κοντά στα 500 κρούσματα (σ.σ.ημερησίως)» στην συμπρωτεύουσα, προειδοποίησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ωστόσο, λόγω του εμβολιασμού, εκτίμησε πως θα πάνε καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το 3ο κύμα, γιατί δεν θα έχουμε βαριά νόσηση στον ίδιο βαθμό. Οπότε πρέπει να διαχωρισθούν τα κρούσματα και η βαριά νόσηση. Ωστόσο δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι εμβολιασμένοι, με  την λογική ότι νοσούν ήπια, γιατί και πάλι μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

«Ναι μεν η αύξηση της διασποράς δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με την αύξηση της διασποράς δεν αυξάνεται ο κίνδυνος και σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εκστρατεία πειθούς από τους προσωπικούς γιατρούς. Είναι σημαντικό, λέει χαρακτηριστικά, να απαντήσεις και να ακούσεις τους προβληματισμούς αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε σχέση με την σταδιακή αλλαγή του καιρού, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι είναι βασικό να υπάρχει καλός εξαερισμός στους κλειστούς χώρους και όπου δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης του αέρα, σε χώρους εκπαίδευσης αλλά και στην εστίαση.

«Σε αμφιθέατρα που μπαίνουν 400 άτομα και είναι «τυφλά», δεν υπάρχουν παράθυρα, εκεί που μπορείς να πάρεις μέτρα με συσκευές απολύμανσης του αέρα με πολύ μικρό κόστος συγκριτικά με το κόστος στην δημόσια υγεία, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος