Δ. Παρασκευής: Κίνδυνος για εξάρσεις και μέσα στο καλοκαίρι – Το 4ο κύμα θα έχει άλλα χαρακτηριστικά

«Δεδομένου ότι έχουμε τα μεταλλαγμένα στελέχη Δέλτα και ήδη έχουμε εξάρσεις στα νησιά όπου υπάρχει χαλάρωση, τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να περιορίσουν σημαντικά τα άτομα που έχουν μολυνθεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ τόνισε ότι είναι «για το καλό των διακοπών τους αλλά και των ιδίων τα μέτρα» που τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, “η χρήση της μάσκας θα μας βοηθήσει να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Παρόλα αυτά λόγω της θερινής περιόδου, η χρήση της μάσκας δεν τηρείται από τους ανθρώπους, ιδίως όταν βρίσκονται σε διακοπές. Είναι ένα μέτρο που θα έχει κάποια αποτελεσματικότητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι το μέτρο που θα μας προφυλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό” το καλοκαίρι.

“Η κατάργηση της χρήσης της μάσκας έγινε μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός και με δεδομένο το ότι η εμβολιαστική κάλυψη σταδιακά αυξανόταν και είχαμε σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων”, επισήμανε το μέλος της επιτροπής των ειδικών που αποφασίζει για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε ο επιδημιολόγος, “πρέπει να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά”. Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων της εκπομπής ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει πολύ λιγότερο και να μολυνθεί και να μεταδώσει από τον αριθμό που δεν έχει μολυνθεί”.

4ο κύμα: Θα έχουμε κρούσματα, αλλά λιγότερες νοσηλείες

Αναφορικά με το τι συμβαίνει στην κοινότητα ο κ. Παρασκευής είπε ότι “υπάρχει κίνδυνος για εξάρσεις και για 4ο κύμα είτε αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο. Αυτό το κύμα θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό που βιώσαμε γιατί τα άτομα άνω των 70 ετών είναι εμβολιασμένα σε ποσοστό άνω του 75%. Μπορεί να έχουμε κρούσματα, αλλά ο αριθμός των νοσηλειών θα είναι πολύ μικρότερος. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι με το ποσοστό των εμβολιασμένων έτσι ώστε και η διασπορά να είναι μικρότερη, αλλά κυρίως ,να μην αφορά αυτούς που κινδυνεύουν με νόσο. Η διαχείριση θα είναι διαφορετική. Το να εφαρμοστούν μέτρα τύπου lock down είναι και δύσκολο, αλλά θα έχει και πολλές αρνητικές συνέπειες και στη ψυχολογία μας και στην οικονομία μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος