Χρ. Βερναρδάκης στο Πρώτο: Γραφειοκρατικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι γραφειοκρατίες έδιναν τον τόνο σε μεγάλο βαθμό (audio)

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει ένα γραφειοκρατικό κόμμα εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, στον απόηχο του συνεδρίου του κόμματος και της εκλογής της ηγεσίας από τη βάση.

«Οι γραφειοκρατίες του σε μεγάλο βαθμό έδιναν τον τόνο, για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, δεν μιλάω σε επίπεδο διακυβέρνησης. Έχει χαρακτηριστικά γραφειοκρατικά, ενώ χρειάζεται μια πολύ μεγάλη ανανέωση σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε εργαλεία άσκησης πολιτικής, χρειάζεται για παράδειγμα μια νέα προσέγγιση στις οργανώσεις νεολαίας, στην Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται μια νέα ώσμωση κοινωνική. Παρ΄ όλα αυτά παρέμενε σε μια αναντιστοιχία», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν τα έχει αποβάλει σήμερα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά «έχει τις συνθήκες πια για να τα αποβάλει, και για αυτό η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη», στη θέση της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα, «ακριβώς αυτό έρχεται να σηματοδοτήσει», ότι δηλαδή «μια νέα γενιά ανθρώπων που δεν κουβαλάει τις φθορές των παλαιών ηλικιών, των περασμένων πρακτικών, αλλά κουβαλάει μια νέα γνώση, μια νέα προσέγγιση, έχει την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο». «Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, αλλά αυτή είναι η τάση, να αναδομηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικά και από τα κάτω», διεμήνυσε.

Ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας κατά της γραφειοκρατίας είναι συνεχής, και δεν τελειώνει ποτέ. «Πάντοτε θα ελλοχεύουν οι κίνδυνοι τα κόμματα να γίνονται όλο και πιο γραφειοκρατικά. Ο αγώνας για να επικρατήσει η δημοκρατία μέσα στα κόμματα, απέναντι σε συνθήκες γραφειοκρατίας, σε όλα τα κόμματα, είναι συνεχής», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη γραφειοκρατία, ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν κάτι το συγκεκριμένο που τον ενόχλησε, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης στις δυνατότητες μορφοποίησης πολιτικών. «Αν τα κόμματα δεν βρουν τους μηχανισμούς να διαμορφώνουν τις θέσεις τους από τα κάτω, από την κοινωνία, αναγκαστικά θα τη βρουν αυτή τη δύναμη από το Κράτος και από τις κατεστημένες πολιτικές. Αν δεν παράγεις δηλαδή πολιτική από τα κάτω, αναγκαστικά τους “σπόρους” αυτής της πολιτικής θα τους βρίσκεις στο σύστημα το τραπεζικό ή στο πολιτικό. Άρα θα ασκείς από τα πάνω μια πολιτική και θα γίνεσαι όλο και πιο αφυδατωμένος οργανισμός», διευκρίνισε.

Αναφορικά με το εάν υπήρχαν στοιχεία αφυδάτωσης στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «και μόνο το γεγονός ότι έχει ένα αρκετά μεγάλο εκλογικό ποσοστό, αλλά σε επίπεδο κοινωνικών χώρων έχει πολύ μικρή διείσδυση, αυτή η αναντιστοιχία δείχνει ότι στους χώρους αυτούς περισσότερο “κυβερνούν” τον ΣΥΡΙΖΑ κάποια τοπικά συμφέροντα παρά η δυναμική των πολλών». «Αυτό είναι μια αναντιστοιχία την οποία πρέπει να συζητήσουμε, να γίνει μια βαθιά αναθεώρηση. Δεν αφορά πρόσωπα. ΟΙ προτάσεις Τσίπρα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να διαχειριστούμε το πώς αυτό το πράγμα θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Γράφτηκαν 110.000 άνθρωποι, αυτοί θα πρέπει αν ενσωματωθούν», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Φοιτητικό στέκι και όχι κατάληψη στο ΑΠΘ»

Ερωτηθείς για τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Βερναρδάκης, υποστήριξε ότι το ΑΠΘ «έχει μια μεγάλη σύγχρονη  βιβλιοθήκη την οποία η κυβέρνηση την έχει απαξιώσει, την έχει διαλύσει». «Δεν ισχύει το επιχείρημα ότι “θέλω να φτιάξω βιβλιοθήκη σε ένα χώρο που λειτουργούσε ως χώρος συνεύρεσης φοιτητών”. Ας ενισχύσουν την κεντρική βιβλιοθήκη. Η κατάληψη λειτουργεί ως άλλοθι. Δεν υπάρχει κατάληψη. Υπήρχε ένα στέκι φοιτητών το οποίο λειτουργούσε επί μια 25ετία. Είναι ένα στέκι που μαζεύονται ομάδες φοιτητών. Είναι αυτό-οργανωμένο στέκι. Με την ίδια λογική, όλα είναι κατάληψη στα πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «φορτώσει» στα πανεπιστήμια όλη τη βία και την ανομία που κυριαρχεί στην κοινωνία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος