Χρ. Σταϊκούρας στο Πρώτο: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το νέο fuel pass – Όσοι ανεύθυνα ζητούν «δώστε και άλλα», μας λένε «βγείτε στις αγορές να δανειστείτε» (audio)

«Φαίνεται να υπάρχει μια υπεραπόδοση, η οποία θα επιστρέψει στην κοινωνία με μέτρα που θα αποφασίσουμε και θα δρομολογήσουμε την επόμενη εβδομάδα, υπό τις κατευθύνσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός. Θα είναι στην περιοχή των καυσίμων», τόνισε ο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα
Όπως είπε, «με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον προηγούμενο μήνα,  φαίνεται να δημιουργείται ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος», κάνοντας αναφορά στα 1,2 δις παραπάνω έσοδα του Μαΐου σε σχέση με τον στόχο, κάτι που οφείλεται «στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες πλήρωσαν μπροστά το σύνολο του ΕΝΦΙΑ, όχι σε δόσεις».

Ερωτηθείς για τα επιπλέον μέτρα στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, έχει δαπανήσει πολύ περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πολύ μεγάλη εκτόξευση του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών. «Η ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με άλλες, έχει στηρίξει γενναία και αποφασιστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επειδή η κρίση έχει μια δυναμική, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία. Αυτό θα γίνει παρακολουθώντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού και επιστρέφοντας στην κοινωνία, οποιοδήποτε δημοσιονομικό χώρο προκύπτει».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί όταν αβάσιμα, αστήρικτα ή και ανεύθυνα κάποιοι εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δώστε και άλλα, αυτό μεταφράζεται αυτομάτως στο βγείτε στις αγορές να δανειστείτε με ένα κόστος δανεισμού, το οποίο σήμερα για όλη την Ευρώπη είναι τριπλάσιο από τις αρχές του έτους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα πληρώνει μεγαλύτερους τόκους στο μέλλον, το κόστος επιστρέφει στην κοινωνία». Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «ικανοποιητική η εκτέλεση του προϋπολογισμού, για να πετύχουμε τους στόχους του προϋπολογισμού»  και διευκρίνισε ότι «στόχος είναι να έχουμε πάλι φέτος πρωτογενές έλλειμμα 2%». «Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες θα είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα περίπου κατά 3,5-4 δισεκατομμύρια. Αυτό μεταφράζεται στο ότι θα πρέπει να βρει το ταμείο της χώρας χρήματα για να καλύψει αυτό το κενό», επισήμανε.

«Πρώτα μετράμε τον δημοσιονομικό χώρο, στη συνέχεια αναπτύσσουμε τα μέτρα ως οικονομικό επιτελείο στον πρωθυποργό. Και συναποφασίζουμε υπό τις κατευθύνσεις που δίνει ο πρωθυπουργός, ποιες είναι οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, εκτιμώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε μέτρα με χρονικό ορίζοντα το επόμενο τρίμηνο. Όπως πράξαμε και τώρα με τα καύσιμα», δήλωσε.

«Η οικονομία έχει μια δυναμική που ακολουθεί τη δυναμική των κρίσεων. Έχουμε αποδείξει ότι όπως και στην υγειονομική κρίση, διαθέτουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να βρεθούμε κοντά στην κοινωνία όταν και όσο χρειαστεί. Λέμε ότι υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητες, τις οποίες θα πρέπει να προσμετρούμε στην ασκούμενη πολιτική γιατί δεν ξέρουμε την ένταση και την έκταση του προβλήματος μελλοντικά. Να έχουμε πολεμοφόδια και καύσιμα για το μέλλον. Η οικονομία αντέχει όσο ακολουθούμε αυτή τη συνετή οικονομική πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η χώρα επιστρέφει πλέον στην ευρωπαϊκή κανονικότητα»

«Κλείνει σήμερα – μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ που έγινε την τελευταία διετία – ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα, το οποίο άνοιξε το 2010. Η χώρα επιστρέφει πλέον στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να τοποθετείται ως εξαίρεση στην ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί – και μάλιστα θα  υπάρχει και σχετική ανακοίνωση ειδικά για την Ελλάδα – η δρομολόγηση της εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022.

«Σήμερα θα συζητήσουμε επί της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της χώρας. Η έκθεση θα είναι θετική, άρα θα λάβουμε περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, και θα δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας», επισήμανε, λέγοντας ότι αυτό είναι σημαντικό διότι «η χώρα μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική εξαίρεση στην ευρωζώνη την τελευταία δεκαετία ως προς την στήριξη την οποία είχε, ή και τον έλεγχο τον οποίον είχε»

«Η Ελλάδα έχει αποκτήσει και θα έχει – όσο συνεχίζει αυτή την αξιόπιστη και συνετή δημοσιονομική πολιτική- βαθμούς ελευθερίας για να υλοποιήσει πολιτικές της, σεβόμενη βεβαίως τους κανόνες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την τελευταία τριετία, η σημερινή κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μια σειρά από μειώσεις φόρων, σημαντικές πολλές και πολλαπλές μειώσεις φόρων – ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, φορολογικά κίνητρα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – που δεν ήταν μέσα στα μνημόνια. Όσο συνεχίζουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική, και σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, τόσο θα έχουμε βαθμούς ελευθερίας για να ασκούμε ακόμα περισσότερες πολιτικές επ’ ωφελεία της κοινωνίας», διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Έχει ήδη γίνει το τέλος της μνημονιακής περιόδου της χώρας και έχει γίνει με ξεκάθαρο τρόπο από την κυβέρνηση. Από τον Αύγουστο και μετά, η Ελλάδα θα αξιολογείται όχι ως εξαίρεση κάθε τρίμηνο, όπως γινόταν μέχρι τώρα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά θα έχει την κανονική εποπτεία που έχουν χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Μπαίνουμε πλέον σε μια κανονικότητα η οποία έχει θετικές συνέπειες και τις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης, έτσι ώστε να πετύχουμε και τον τελευταίος στόχο που θέσαμε, την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Είμαστε κοντά στην βαθμίδα, ήδη τρεις οίκοι αξιολόγησης μας έχουν ένα βηματάκι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Έχουμε πετύχει 9 αναβαθμίσεις της χώρας, μέσα στις απανωτές κρίσεις των τελευταίων ετών»,  υπογράμμισε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος