Χ. Θεοχάρης στο Πρώτο: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πιο Κεϋνσιανή που έχει περάσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από την χώρα μας (audio)

«Βλέπουμε δυστυχώς την Ευρώπη να ολιγωρεί, να μην παίρνει γρήγορες αποφάσεις, ήδη από τις Βερσαλλίες, δύο Συσκέψεις Κορυφής πριν, έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και ακόμα δυστυχώς δεν έχει καταλήξει. Ελπίζουμε να γίνει στο τέλος Μαΐου στην Σύσκεψη Κορυφής τότε. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει γιατί ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να στηριχθεί άμεσα ακόμα πιο δυναμικά» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την επιδότηση των τιμών από τον Σεπτέμβριο και είναι η δεύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη η οποία ξεκίνησε αυτή την διαδικασία, η οποία είναι δυναμική, συμπλήρωσε. «Προχωράμε μήνα μήνα για να βλέπουμε και τις επιπτώσεις γιατί οι τιμές στην αγορά ενέργειας ανεβοκατεβαίνουν και επηρεάζουν τα πράγματα από την μια μεριά και να βλέπουμε και τα δημοσιονομικά περιθώρια, το τι έχει το πουγκί της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην πραγματικότητα. Οι πιο ευάλωτοι έχουν στηριχθεί, όμως η μεσαία τάξη ακόμη δυσκολεύεται υπό το βάρος αυτών των αβάσταχτων τιμών ενέργειας.

Σε σχέση με την ανάδειξη της ακρίβειας ως κυρίαρχο πρόβλημα των πολιτών της χώρας στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε πως «ο ελληνικός λαός νιώθει το πρόβλημα στην τσέπη του όπως και κάθε λαός, γιατί είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και είναι δεδομένο ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να εξαφανίσει πλήρως τις αυξήσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας όπως δείχνουν τα μηνιαία δημοσιευμένα στοιχεία παρόλο που έχει πολύ υψηλές τιμές χονδρικής έχει από τις χαμηλότερες τιμές λιανικής και πάντως κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό είναι η απόδειξη ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης από την χονδρική στην λιανική αλλάζουν το παιχνίδι και μας κατατάσσουν κάτω από τον μέσο όρο» τόνισε.

«Κυρίως η μεσαία τάξη, η οποία έχει καταναλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της στήριξης της κυβέρνησης και συνεπώς νιώθει μια μεγάλη αύξηση περιμένει από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, αυτό ακριβώς θα ανακοινωθεί και σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Η κυβέρνηση περιμένει και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, έχοντας συμβάλει με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, προσέθεσε. Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συντάσσονται στην ίδια γραμμή σε σχέση με το εμπάργκο από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τις ενστάσεις τύπου Ουγγαρίας που έρχονται μάλλον εκ του πονηρού και τις ενστάσεις τύπου Τσεχίας και Σλοβακίας που σχετίζονται με το γεγονός ότι δεν μπορούν τόσο γρήγορα να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρ’ όλα αυτά το κάνουν με τους πιο γρήγορους κατά το δυνατόν ρυθμούς και οι εξαιρέσεις αφορούν περιορισμούς χρονικούς προκειμένου να μπορέσουν να πετύχουν αυτή την υποκατάσταση. Άρα πρέπει η ΕΕ να συνεχίσει με μία φωνή, ζούμε έναν πόλεμο, πρέπει να κατανοήσουμε ότι εμμέσως συμμετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο, στο οικονομικό πεδίο νιώθουμε τις επιπτώσεις του πολέμου».

Όσο αφορά στην ρήτρα αναπροσαρμογής και την σχετική κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η «ρήτρα αναπροσαρμογής δούλευε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, θεσμοθετήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς είναι αστείο να ακούμε κριτική. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί όταν έχει τα δεδομένα στο τραπέζι, όταν έχει τα δημοσιονομικά δεδομένα, όταν ξέρει τα χρήματα που μπορεί να δώσει και όταν το κάνει χωρίς να διακυβεύεται η οικονομική κατάσταση της χώρας».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ήδη χθες το βράδυ κωλοτούμπα για την ΔΕΗ, ήδη είπε ότι δεν θα την επανακρατικοποιήσει» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο 2014, «τότε είχε τον ΕΝΦΙΑ που ήταν ένα παράλογος και παράνομος φόρος, τώρα έχει την ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι παράλογη και παράνομη. Παράνομη δεν είναι και το ξέρει πολύ καλά, γιατί ο ίδιος ψήφισε και πέρασε από την βουλή νόμο με τον οποίο κάνει νόμιμη την ρήτρα αναπροσαρμογής».

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παρέμβουμε στις παράλογες τιμές του φυσικού αερίου, εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, «αυτό που έχουμε προτείνει είναι στην παράλογη χρηματιστηριακή τιμή φυσικού αερίου να μπει πλαφόν, αν όμως δεν το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε το κόστος να έρθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ιδεολογικά ταμπού, όταν πρέπει να παρεμβαίνει στην αγορά γιατί η αγορά δεν λειτουργεί, το κάνει». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ο Κέυνς θα χαιρόταν στο άκουσμα της παραπάνω πρότασης, ο κ. Θεοχάρης τόνισε «ο Κέυνς χαίρεται γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκείνη που έχει υλοποιήσει το πιο Κεϋνσιανό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας σε δύσκολους καιρούς. Η πιο Κεϋνσιανή κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την χώρα μας είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος