ertnews.gr

Brexit: “Ρεαλιστικές προτάσεις” ζητά ο Τουσκ-“Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση” λέει ο Γιούνκερ

06/02 09:50
Brexit: “Ρεαλιστικές προτάσεις” ζητά ο Τουσκ-“Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση” λέει ο Γιούνκερ

ΑP Photo/Tim Ireland

Yπουργοί της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγουν μυστικά συνομιλίες σχετικά με ένα σχέδιο για την αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της συντηρητικής βρετανικής εφημερίδας The Telegraph το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, παραμονή της επίσκεψης Μέι στις Βρυξέλλες. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ το Δουβλίνο έχει απορρίψει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για το backstop, την πολιτική ασφαλείας που έχει στόχο να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία..

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως θα πει στη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, όταν αυτή ταξιδέψει τη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Το Brexit δεν είναι ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

«Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και γι’ αυτό δεν μπορούμε να δεχθούμε την ιδέα ότι η συμφωνία αποχώρησης μπορεί να ανοίξει ξανά. Το backstop είναι μέρος της συμφωνίας αποχώρησης και δεν μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τη συζήτηση για το backstop», εξήγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Η Μέι «γνωρίζει ότι η Επιτροπή δεν είναι έτοιμη να ανοίξει και πάλι το ζήτημα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι η στάση της ΕΕ είναι πως πρέπει να διατηρηθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Αναρωτιόμουν πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια», δήλωσε ο Τουσκ.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η συμφωνία του Brexit, που έχει απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, ήταν «η καλύτερη δυνατή». Δήλωσε ότι η πρόσφατη πολιτική αστάθεια στη Βρετανία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της αναγκαιότητας του backstop.

Νωρίτερα σήμερα, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,1% στο 1,2954 δολάριο, όχι μακριά από το χαμηλό δύο εβδομάδων στο 1,2923 δολάριο. Έναντι του ευρώ κατέγραψε πτώση 0,3% στις 87,9 πένες, με τους χρηματιστές να εκτιμούν ότι η όποια καθυστέρηση θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες “άτακτου” Brexit χωρίς συμφωνία.

Η καθυστέρηση αυτή θα σήμαινε, εάν εξασφάλιζε τη συναίνεση των Βρυξελλών, ότι το Brexit θα γινόταν πραγματικότητα την 24η Μαΐου, εξηγεί η εφημερίδα. Αυτή τη στιγμή, βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου.

Κατά το ρεπορτάζ της Telegraph, οι υπουργοί ελπίζουν πως η ΕΕ θα συμφωνήσει να δοθεί μια δίμηνη «περίοδος χάριτος» μετά την 29η Μαρτίου στην περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι περάσει εντέλει από τη Βουλή των Κοινοτήτων με κάποιες προσαρμογές, ώστε να υπάρξει χρόνος για να καταρτιστεί και να επικυρωθεί νέα νομοθεσία.

Η Μέι αναμένεται στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη όπου σκοπεύει να πει στους ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ πως θα πρέπει να αποδεχθούν νομικά δεσμευτικές αλλαγές ως προς τις διατάξεις της συμφωνίας που αφορούν τη μελλοντική διευθέτηση για τα σύνορα με την Ιρλανδία. Θα συμπληρώσει πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας μη συντεταγμένης αποχώρησης.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να ψηφίσει για την έγκριση μιας αναθεωρημένης συμφωνίας για το Brexit γύρω στις 14 Φεβρουαρίου. Η πρωθυπουργός Μέι έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για το backstop, την πολιτική ασφαλείας που έχει στόχο να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο οι Βρυξέλλες και το Δουβλίνο έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά αντεγκλήσεων για το εάν η Συμφωνία Αποχώρησης που κλείστηκε τον Νοέμβριο μπορεί να μεταβληθεί ή όχι. Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά — η αναβολή του Μπρέξιτ, μια συμφωνία στο παρά πέντε, ή ακόμη η αποχώρηση χωρίς συμφωνία για τους όρους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,Telegraph

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version