Άτομα με Αναπηρία: Αγάπη και φαντασία για να μην καθηλώνονται τα “θέλω” και τα “μπορώ”

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή, εκείνη την ημέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δ.Σ. “Ελπίδας“, Μαρία ΔρακάκηΚαστανοπούλου που προσφέρει στέγη στα άτομα με αναπηρία, αν και υπάρχει μεγάλη στήριξη από τον κόσμο, το κόστος λειτουργίας της δομής είναι υπέρογκο, καθώς μόνο για τις μισθοδοσίες, χρειάζονται 350.000 ευρώ τον χρόνο. Η Ελπίδα φιλοξενεί παιδιά όλων των ηλικιών, αποτελώντας παρηγοριά και καταφύγιο για τους γονείς που αγωνιούν τι θα γίνουν τα παιδιά τους, όταν οι ίδιοι φύγουν από τη ζωή, ενώ, όπως λέει η κα Δρακάκη, για να αντιμετωπιστεί η αναπηρία χρειάζεται κυρίως φαντασία και αγάπη.

Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι ο Χρήστος Σανδαλάκης που από ένας απλός ποδηλάτης κατάφερε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στο Τάντεμ σε άτομα με αναπηρία, με τη βοήθεια συναθλητή του που του δίνει οδηγίες για την ταχύτητα,τις μανούβρες κλπ, παρότι πάσχει από ένα σπάνιο νόσημα που του στερεί το 99 % της όρασης. Ο ίδιος φαντάζεται τον εαυτό του με περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον, ενώ θέλει να αποτελέσει ο ίδιος το κίνητρο ώστε να μπουν στον αθλητισμό περισσότερα παιδιά με αναπηρίες.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, Σοφία Βουκαντζή, μίλησε στην ΕΡΤ3 για την ανάγκη να ενταχθούν  τα άτομα με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον γ.γ ΕΣΑμεΑ, Βασίλη Κοτσιάνο, σε όλη τη χώρα υλοποιείται πρόγραμμα για νέους 18-29 ετών, και σε άλλες ειδικότητες, όπως υπάλληλος γραφείου και εμπόριο.

Ο Ορφέας Καβαλιεράς με σύνδρομο Down, σερβίρει μαζί με άλλα παιδιά σε τρία διαφορετικά καφέ της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος. Όλα τα παιδιά, όπως λένε οι υπεύθυνοι, έχουν ένα μεγάλο κίνητρο, την επιθυμία τους, ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία άνοιξε την πόρτα για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς.

Η Διευθύντρια marketing της εταιρείας MOAK, Κατερίνα Κυριακούδη, ήταν εκείνη η οποία εμπνεύστηκε την ιδέα παιδιά με αναπηρία να εργαστούν σε καφέ της Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά βρίσκονται καθημερινά στις καφετέριες 9-12, με συνέπεια και χαμόγελο, ενώ συγκινητική είναι και η ανταπόκριση του κόσμου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΔΑΔΙΝΗ, ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος