Αρκαλοχώρι Κρήτης: Επιστροφή των μαθητών στο ΕΠΑΛ μετά τον καταστροφικό σεισμό

Array
  Στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, δύο μήνες και δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι μαθητές του ΕΠΑΛ επέστρεψαν στο ανακαινισμένο  κτήριο. Είναι το πρώτο σχολείο που εγκαταλείπει τα κοντέινερ. Αν και η εσωτερική τοιχοποιία αποκαταστάθηκε, πολλοί γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού και επιμένουν να παραμείνουν οι μαθητές σε κοντέινερ.
Τα μαθήματα μέχρι σήμερα γίνονταν μέσω webex, ωστόσο, σε κάθε ψηφιακή τάξη, δεν παρακολουθούσαν πάνω από 2 – 3 μαθητές. Το 80% του συνόλου των μαθητών είχαν χάσει τα σπίτια τους και φιλοξενούνταν σε συγγενικά σπίτια, ξενοδοχεία, κλειστά γήπεδα ή σκηνές, χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διαδίκτυο. Στερήθηκαν επίσης και τα εργαστήρια, ενώ έπαιρναν και απουσίες για τις οποίες ο διευθυντής δεσμεύτηκε να δικαιολογηθούν.

Στο αίτημα των γονιών να δουν αποδείξεις για τον στατικό έλεγχο του κτηρίου, ο Διευθυντής τους επέδειξε το Δελτίο Πρωτοβάθμιας Μετασεισμικής Αυτοψίας των Κτηριακών Υποδομών που αναφέρει ότι, μετά  την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου, αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία Α, και χαρακτηρίζεται ως κατάλληλο προς χρήση άμεσα. Ωστόσο, οι γονείς ήταν ανένδοτοι και ζητούσαν μόνο τους οικίσκους, ακόμα και εάν τα παιδιά τους χάσουν την χρονιά,

Στην συνέχεια, γονείς και μαθητές επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Μινώας Πεδιάδων κ. Μανώλη Φραγκάκη, προκειμένου να πιέσουν ξανά για την άμεση τοποθέτηση οικίσκων, κάτι που θα γίνει σύμφωνα με τον ίδιο σε 10 ημέρες. Ωστόσο, οι μαθητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου μέχρι να μεταφερθούν στους οικίσκους.

Την ημέρα του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, οι μαθητές στάθηκαν τυχεροί που, την στιγμή που έγινε, ήταν όλοι έξω. Ο Εγκέλαδος πλήγωσε το κτήριο και από τη δόνηση έπεσαν δύο καλοριφέρ.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑΛΑΚΗ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΦΑΝΗ ΚΑΛΑΘΑΚΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος