Αλ. Ζαφειρόπουλος: Το πανδημικό κύμα δεν θα σταματήσει από μόνο του

Τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να ανακοπεί το 4ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού δείχνει ως μονόδρομο ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και εξωκυττάριου χώρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, «δυστυχώς η εγκατεστημένη βάση των κρουσμάτων που έχουμε και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχει παντού πλέον ο ιός γύρω μας. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να σώσει κάποιους από τους ανεμβολίαστους που βλέπουμε να πεθαίνουν καθημερινά. Δυστυχώς, όμως, το κύμα θα συνεχίσει να προχωρά». Τόνισε δε πως «για να αρχίσει να μειώνεται το πανδημικό κύμα κάτι πρέπει να συμβεί, δεν θα σταματήσει από μόνο του. Ή θα πάρουμε από μόνοι μας κάποια μέτρα ή αυτά θα ληφθούν από την κυβέρνηση».
Αλ. Ζαφειρόπουλος: Το πανδημικό κύμα δεν θα σταματήσει από μόνο τουΚληθείς να εκτιμήσει το χρόνο κορύφωσης αυτού του πανδημικού κύματος εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια αύξηση των θανάτων που ακολουθεί με καθυστέρηση δύο εβδομάδων την πορεία των κρουσμάτων. Τα προηγούμενα πανδημικά κύματα έχουν δείξει ότι κρατούν δύο με τρεις μήνες, περίπου εκατό μέρες. Είχαμε όμως λιγότερο επιθετικά στελέχη και παίρναμε οριζόντια περιοριστικά μέτρα, που ουσιαστικά αυτά κατάφερναν να επιτύχουν τη μείωση. Τώρα έχουμε το επιθετικό ινδικό στέλεχος όχι όμως οριζόντια περιοριστικά μέτρα, οπότε είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πότε θα υπάρξει η κορύφωση».
Το εμβόλιο, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, όμως «για να σταματήσει να ανεβαίνει η καμπύλη ή θα πρέπει να έχουμε κάποια μέτρα ή να σταματήσει να υπάρχει καύσιμη ύλη, δηλαδή ευαίσθητοι άνθρωποι».
Ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η εκτίμησή του για την εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι αισιόδοξη. «Για να αλλάξει κάτι θα πρέπει να κάνουμε κάτι. Το μόνο που αλλάζει είναι ο καιρός, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο του κόσμου σε εσωτερικούς χώρους και σε αύξηση της μετάδοσης του ιού.
Τα μέτρα είναι ελάχιστα, εστιασμένα σε συγκεκριμένες ομάδες. Θα συνεχίσουμε έτσι, ελπίζω με μια μικρή συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να δούμε την εκρηκτική αύξηση που είδαμε σε προηγούμενα πανδημικά κύματα, μέχρι για κάποιο λόγο να αρχίσουν να μειώνονται. Αλλά πρέπει να υπάρξει αυτός ο λόγος».

Μετάλλαξη Δέλτα +

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης επανέλαβε, ότι ακολουθεί την πορεία της υπόλοιπης χώρας και σε λίγο θα ενταχθεί στις κόκκινες περιοχές.
Έδωσε δε διευκρινίσεις αναφορικά με το κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα+ που εντοπίστηκε πρόσφατα στην περιοχή της Ιεράπετρας. Όπως ανέφερε, την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που όμως θα είναι περιορισμένα αριθμητικά και γεωγραφικά εντοπίζονται στην ίδια περιοχή. Είναι δε πιθανό να προέρχονται από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, από τις δειγματοληψίες, που γίνονται στην Κρήτη προκύπτει, πως το 75% των κρουσμάτων που βρίσκουμε είναι τροποποιημένα στελέχη Δέλτα. Μόνο το 25% ανήκουν στο παλιό στέλεχος Δέλτα.
Σε αυτά τα τροποποιημένα στελέχη ανήκει και το Δέλτα+, που είναι, όπως είπε, το υποψήφιο να αντικαταστήσει την παλιά ινδική μετάλλαξη. «Φαίνεται ότι είναι λίγο πιο επιθετικό από το παλιό Δέλτα και άρα έχει το εξελικτικό πλεονέκτημα και αυξάνει τα νούμερά του σε σχέση με το κλασικό στέλεχος» ανέφερε. Εξήγησε, όμως, ότι το στέλεχος αυτό δεν είναι πολύ πιο επιθετικό από το παλιό, ενώ σε πληθυσμούς όπου έχει εγκατασταθεί έχει σταδιακή αύξηση πάρα πολύ αργή. «Δεν υπάρχει κίνδυνος να «πάρουμε φωτιά» και να επεκταθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Από την άλλη καλό θα ήταν να το αποφύγουμε. Θα ήταν ευχής έργον να αποφύγουμε τη δημιουργία εστίας εκεί, να το αφήσουμε εκτός Κρήτης» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος