Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι Σύμμαχοι δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν ούτε κατ’ αρχήν επί του τρόπου της μεσολάβησης και σύμφωνα με τα τελευταία τηλεγραφήματα από Λονδίνο, ‘’η Προκαταρκτική Διάσκεψις των Παρισίων, ήτις επρόκειτο ν’ ασχοληθή επί του Ανατολικού ζητήματος, ματαιούται οριστικώς’’. Ο Δ. Γούναρης συνεχίζει την παραμονή του στο εξωτερικό, η διπλωματική εκστρατεία της κυβερνητικής αποστολής όμως δεν έχει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΜΑΤΑΙΩΣ ΚΟΠΙΑΖΟΥΝ

«Ο λαός γνωρίζει ότι επολέμησε και εξακολουθεί ακόμη αγωνιζόμενος, διότι εν τω ΜΙκρασιατικώ ζητήματι εφηρμόσθη πολιτική δυσανάλογος προς τας δυνάμεις της χώρας μη υπολογίσασα τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των Συμμάχων, την οποίαν ηκολούθησαν και αι μετανοεμβριαναί κυβερνήσεις διότι δεν είχον την τόλμην να την εγκαταλείψουν. Και ότι τέλος την πολιτικήν κατεύθυνσιν οιουδήποτε κράτους είτε μεγάλου είτε μικρού δεν κανονίζουν ούτε αι συμπάθειαι ούτε αι αντιπέθειαι προς πρόσωπα, αλλά τα συμφέροντα και μόνον αυτά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΘΕΛΗΣΕΩΣ

«Η βωβή ευγλωττία των νόμων κατασιγάζει πάσαν άλλην σκέψιν. Και αν ταύτη δεν είνε ικανή να πείση πάντας πόσον ήτο εσφαλμένη η τηρηθείσα έναντι του βενιζελισμού πολιτική, απομένει η υπεράνω παντός άλλου νόμου κειμένη θέλησις του κυριάρχου, η οποία κατεδήλωσε τι ζητεί και ποίου είδους εγγυήσεις απαιτεί. Εν ονόματι της υπερτάτης θελήσεως το καθεστώς υποχρεούται να χαράξη την πολιτικήν του έναντι της ανταρσίας του βενιζελισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ

«Πάντοθεν, εξ όλων των σημείων, εγείρεται η λαϊκή φωνή, η επιτακτικώς ζητούσα την επάνοδον εις τας μεγάλας αρχάς του 1909. […] Τραγική αληθώς η μοίρα του λαού αυτού! Ουδείς άλλος εν τω κόσμω έχει τας υψίστας αρετάς του, ουδείς άλλος γνωρίζει, ως αυτός, να δίδη το παν υπέρ της πατρίδος […] Και ο λαός κατεξεγείρεται νυν διά την νέαν υπονόμευσιν της κρατικής και εθνικής υπάρξεώς του […] Ακούσατε και σεβασθήτε την φωνήν του. Συμμορφωθήτε προς τας επιταγάς του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ – ΝΕΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
  • ΠΩΣ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ ΤΟ ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΟΝ

«Το δίμηνον ταξείδιον θα παρέσχεν ασφαλώς εις τον κ. Γούναρην πολύτιμα διδάγματα. Θα τον εδίδαξεν, ότι είνε ο αναρμοδιώτερος παντός άλλου διά να χειρισθή το εθνικόν ζήτημα, εις το οποίον έδωκεν αρχικώς τόσον σφαλεράν κατεύθυνσιν. […] Ο κ. Γούναρης δηλονότι ήρχισεν από το τέλος. Έπρεπε να παρέλθουν δέκα μήνες διά να ενθυμηθή, ότι ούτε το τηλεβόλον ημπορεί να λύση το ζήτημά μας. Ούτε η Ελλάς δύναται να υπάρχη εις διπλωματικήν απομόνωσιν. Ό,τι ώφειλε να πράξη την 21 Νοεμβρίου του 1920, το έπραξε μετά εν έτος. Αλλ’ εν τω μεταξύ η ασθένεια είχε προσωρήσει τόσον πολύ, ώστε μεταβαίνων εις το Λονδίνον να εκλιπαρήση την μεσολάβησιν και να την δεχθή μάλιστα εν λευκώ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΡΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ
  • ΕΜΠΡΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΕΣ
  • Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΣΙΓΗΣ – Η ΝΕΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑΙ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙ

«Αλλ’ ενώ η Τουρκία της Αγκύρας και η Τουρκία της Κων/πόλεως συζητούν την ειρήνην, προπαρασκευάζονται διά πόλεμον. […] Αλλ’ εάν εκείνοι προπαρασκευάζωνται, θα είνε ηλίθιοι να πιστεύουν, ότι ημείς καθεύδομεν, όπως θα είνε λίαν αφελείς και αυτοί και οι υποστηρικταί των να φρονούν, ότι είνε δυνατόν ποτέ η Ελλάς να αποδεχθή ειρήνην ολεθρίαν διά τον Ελληνισμόν και ανιέρως θυσιαστικήν των τόσων αγώνων και του τόσου αίματος, όπερ επότισε τα εδάφη της Ιωνίας.

  • Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ

«Ο λαός αυτός ζη εις την Κωνσταντινούπολιν και βλέπει την διαφοράν της ζωής του εις διάστημα ενός έτους. Προ ενός έτους οι Έλληνες ήσαν οι κύριοι της Πόλεως. Εις διάστημα ενός έτους οι Τούρκοι ανέκτησαν την υπεροψίαν των. Αι υποθετικαί νίκαι του Κεμάλ εωρτάσθησαν εκεί με τον ίδιον τρόπον, με τον οποίον εωρτάσθησαν αι πραγματικαί Ελληνικαί νίκαι προ είκοσι και δεκαπέντε μηνών. Της μεταβολής αυτής της καταστάσεως ο Ελληνικός λαός της Κωνσταντινουπόλεως υπεύθυνον θεωρεί την αδεξίως χειρισθείσαν το εθνικόν ζήτημα ‘’Ηνωμένην’’ Κυβέρνησιν. Και η Κυβέρνησις αυτή όχι μόνον παρεμβαίνει εις το ζήτημα της εκλογής του Εθνικού ηγέτου, αλλά και εκστρατεύει δι’ όλων των μέσων εναντίον ενός προσώπου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ !

ΝΕΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΠΟΨΕΩΣ

  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
  • ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ

«Ανακαλύψας, ότι το Μικρασιατικόν ζήτημα είναι ‘’διεθνούς φύσεως’’ και αναχωρήσας διεκήρυξεν εξ Ευρώπης ότι δεν θα επιστρέψη με τας χείρας κενάς. Εν τω μεταξύ όμως όχι μόνον αι χείρες του εξακολουθούν να παραμένουν κεναί, αλλά και τα θυλάκιά του ηλάφρυναν από το βάρος της Βορείου Ηπείρου. Να επιστρέψη ο κ. Γούναρης τώρα. Αλλά να είπη τι και να δικαιολογηθή πώς; Βεβαίως πρόκειται περί ενός ποτηρίου, το οποίον δεν θα παρέλθη από του κ. Γούναρη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΕΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΑΛΗ

ΠΟΘΕΝ ΑΙ ΟΔΗΓΙΑΙ – ΠΡΟΩΡΟΣ ΕΚΡΗΞΙΣ ΕΞ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΖΗΛΟΥ – ΚΑΤΗΡΤΙΣΘΗ ‘’ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΟΝ’’ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΠΙΔΟΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥΣ – ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΝ – ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ‘’ΣΤΑΘΕΡΑ ΘΕΛΗΣΙΣ’’ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

«Ευρίσκουν οι απέναντι της Κοινής Γνώμης δικηγόροι της Κυβερνήσεως ακόμη και ότι η εκλογή της Κων/πόλεως ησέβησε προς την ‘’σταθεράν θέλησιν’’ του Λαού, την εκδηλωθείσαν διά της ψήφου της 1ης του Νοεμβρίου! […] Αλλά τέλος πάντων ποία είνε η ‘’σταθερά’’ αύτη θέλησις του Λαού; Πρέπει να την καθορίσουν οι διαρκώς επικαλούμενοι την θετικήν της υπόστασιν […] Ασεβούν δε εις βάρος των ιερωτέρων αισθημάτων του Έθνους, αλλά και κατά της βαθυτάτης οδύνης του, οι ισχυριζόμενοι ότι ο Λαός εξακολουθεί ακόμη να περιβάλλη αυτούς διά της εμπιστοσύνης του και ότι εγκρίνει το καταστρεπτικόν αυτών έργον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Η Κυβέρνησις έχει καθήκον να φέρη εις γνώδιν του Αρχηγού της τα εσωτερικά προβλήματα και τους κινδύνους, οίτινες μας περισφίγγουν. Και εάν η επί του Ανατολικού ζύμωσις χρονίζη, και από της Διασκέψεως μας χωρίζουν εισέτι εβδομάδες, ας επανακάμψη ο κ. Γούναρης διά τινας ημέρας ενταύθα. Τον αναμένουν πολλαί αγνωιώδεις φροντίδες. Αλλά και ο ελληνικός λαός θέλει να γνωρίζη, κατά ένα οιονδήποτε τρόπον, πού βαδίζομεν. Φοβούμεθα, ότι ουδέποτε λήθαργος είχεν οδυνηροτέραν αφύπνισιν εκείνης, ήτις απειλεί να διαδεχθή την σημερινήν νάρκην της χώρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

«Εκ του συνεδρίου θα προκύψη διά την Ανατολήν ή η ειρήνη ή ο πόλεμος. Βεβαίως πάντες ευχόμεθα την ειρήνην και επί της ειρήνης ελπίζομεν, αλλ’ ουχί ειρήνην όπως ελπίζουν και εργάζονται να επιτύχουν οι Τούρκοι, ουδέ η πολιτική του κ. Μπριάν, ειρήνην δουλωτικήν των χριστιανών της Ανατολής και εξοντωτικήν του Ελληνισμού. Αλλά και ουδείς επιθυμεί την συνέχισιν του πολέμου […] Απέναντι της καταστάσεως ταύτης, καταστάσεως εξαιρετικών σοβαράς, η Ελλάς παραμένει άγρυπνος […] Την Ελλάδα δε, ευρισκομένην εν αγρύπνω επιφυλακή και περισυλλογή και συντάξει και υπερεντάσει των δυνάμεων αυτής, δεν επιβουλεύονται μόνον οι Τούρκοι, αλλά και οι τετυφλωμένοι εκείνοι Βενιζελικοί, οίτινες πραξικοπούν και προδίδουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ

«Συμπληρούται μετά τινας ημέρας εν έτος αφ’ ης ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επανήρχετο εκ της βιαίας εξορίας του εις την χώραν η οποία τον εξέθρεψε και της οποίας τα όρια ηύρυνε διά της σπάθης του. […] Είνε αληθές ότι δεν εκτιμά τις αρκούντως εν αγαθόν παρά όταν το απολέση. Και οι Έλληνες δεν εξετιμήσαμεν το αγαθόν της ελευθερίας παρά όταν είχομεν στερηθή τα συνταγματικά ημών δικαιώματα […] Αλλ’ η επέτειος της μεγάλης ημέρας ας μας εξυπνήση από τον λήθαργον. Ας την πανηγυρίσωμεν και αναλογιζόμενοι τα παθήματα μιας τριετίας ας σκεφθώμεν τι εν τω μέσω ημών συμβολίζει η απάνοδος του πατρός της πατρίδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ

«Η Κυβέρνησις του κ. Γούναρη φαίνεται ελάχιστα υπολογίζουσα την Γαλλικήν αντίδρασιν ευελπιστούσα δ’ εις την Αγγλικήν υποστήριξιν. Αλλ’ η τελευταία διπλωματική και πολιτική ιστορία δεν απέδειξε τρανώτατα ότι η εν Ανατολή θέσις της Αγγλίας δεν είνε εκείνη, ην προσεδώκα η Κυβέρνησις; […] Ο κ. Γούναρης είνε καιρός να αφήση τας μετά των Δυνάμεων συνεννοήσεις. Είνε καιρός να στραφή πλέον προς την Ελλάδα και παρ’ αυτής να ζητήση την λύσιν»

  • ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΜΠΡΙΑΝ ΦΘΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑΝ ΕΙΣ ΛΟΝΔΙΝΟΝ
  • ΚΑΪΝ ! ΚΑΪΝ !

«Ώστε ο Βενιζελισμός δεν είναι κόμμα, διότι δεν αποβλέπει εις την νόμιμον διαδοχήν νομίμου Κυβερνήσεως, αλλά την κατάργησιν του Κράτους. […] Αν η Κυβέρνησις εννοή να τους χαρακτηρίζη και να τους μεταχειρίζεται ως κόμμα, τότε ευρίσκεται εν πληρεστάτη αντιθέσει προς τον λαόν, όστις θα εξακολουθή αιωνίως να τους θεωρή ως ραδιούργους, ως μηχανορράφους, ως συνωμότας, ως τυράννους, ως μητροκτόνους και αδελφοκτόνους, και θα εξακολουθή να τους διώκη πάντοτε με τον λίθον του αναθέματός του, φωνάζων προς αυτούς : Κάϊν, Κάϊν ! Τι εκάματε τους αδελφούς μας;»

  • ΑΙ ΕΚΛΟΓΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑΝ. ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΗ Ο κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ. ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΗ Ο ΑΓΓΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΑΣ – Η ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΔΙΑ ΤΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

«Αλλ’ ακόμη ο κ. Γούναρης, αιρόμενος εις το ύψος της περιωπής του ιδεώδους Κυβερνήτου, ενώ συνιστά την επιβολήν του κράτους του Νόμου, δεν παραλείπει να επιδείξη δικαίαν επιείκειαν, δι’ εκείνους οίτινες παρεσύρθησαν εις το ολίσθημα τούτο, εξαναγκασθέντες υπό την πίεσιν αναποδράστου ανάγκης. Και εις τούτους, όπως το υπόσχεται, θέλει επιδείξει όλην του την επιείκειαν ως υπουργός της Δικαιοσύνης»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος