Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Σύγκρουση σε επίπεδο κορυφής, μέσω του Τύπου. Στην επιστολή Βενιζέλου απαντά ο Γούναρης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται αρκεί η ανάγνωση των δύο κειμένων ‘’ίνα ίδη τις την άβυσσον, ήτις χαίνει μεταξύ των παρά των δύο πολιτικών εκπροσωπουμένων πολιτικών κόσμων’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΝΕΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΝΙΚ. ΣΤΡΑΤΟΥ

Η Α. ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΔΕΝ ΕΣΤΡΑΤΗΓΗΣΕ. Η ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ. ΘΑ ΑΣΚΗΘΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΝ

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΤΗΝ Β. ΗΠΕΙΡΟΝ. ΑΝ ΕΔΕΧΟΜΕΘΑ ΜΕΣΙΤΕΥΣΙΝ ΘΑ ΠΑΡΗΡΧΕΤΟ ΤΟ ΘΕΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗΝ

«Και έχει την τόλμην να ομιλή και περί του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος, αυτός ο παντοιοτρόπως καταβαραθρώσας αυτό […] Είνε ή δεν είνε αληθές ότι την χώραν ταύτην κατέλαβον οι Σύμμαχοι εν συνεννοήσει μετά του κ. Βενιζέλου; Και έπειτα ΠΩΣ ΕΥΡΕΘΗ το έδαφος υπό Αλβανικήν κατοχήν ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΙΝ της Συμμαχικής; Ποίος το παρέδωκεν εις τους Αλβανούς αντί να το παραδώση εις τους Έλληνας από τους οποίους το παρέλαβε; Και ποίος ήτο ο κυβερνήτης της Ελλάδος τότε, όταν παρεδόθη εις τους Αλβανούς το έδαφος τούτο;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

«Εις την επιστολήν του τέως κυβερνήτου της Ελάδος λάμπουν η απόλυτος αλήθεια, το θαυμαστόν θάρρος της γνώμης, ο βαθυστόχαστος νους, η μέχρι προφητείας εξικνουμένη προνοητικότης. Εις την απάντησιν του κ. Δ. Γούναρη ορθούται θρασεία η διαστρέβλωσις των πραγμάτων, η πλαστογράφησις της αληθείας […] Εις το πύρινον και κεραυνοβόλον και μεστόν ορθολογισμού ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΝ του δημιουργού της Μεγάλης Ελλάδος, απαντά ο εκπρόσωπος της μικράς διά κενής, παραπαιούσης και σοφιστικής ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΦΩΣ ΕΙΣ ΤΑ ΣΚΟΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Η ΚΑΤΑΔΙΩΞΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

Ο Κεμάλ προσπαθεί να μας παρασύρη εις το εσωτερικόν  – Επίθεσις κατά της Κωνσταντινουπόλεως, θα μας ωδήγει εις πόλεμον κατά των Συμμάχων – Η κατάληψις της Αγκύρας, θα έθετε τέρμα εις τον πόλεμον; – Η γαλλική έχθρα – Τα γαλλικά συμφέροντα και η Ελλάς – Τι φρονεί η γαλλική κοινή γνώμη – Το Ηπειρωτικόν ζήτημα και η αγγλογαλλική υποστήριξις – Κατάλυσις μιας αποφάσεως ληφθείσης παμψηφεί – Διατί απεδέχθη και η Αγγλία την κατακύρωσιν της Β. Ηπείρου

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
  • Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Το ζήτημα δεν είνε να ζητήσωμεν και λάβωμεν ευθύνας από την Κυβέρνησιν ή και την κεφαλήν αυτής, εάν πρόκειται να επέλθη καταστροφή, αλλά πώς να προλάβωμεν καταστροφήν, εκθέτοντες εγκαίρως και δημοσία τους κινδύνους της πολιτικής, ην ηκολούθησεν η Κυβέρνησις. Και τούτο ώφειλον να πράξουν εκείνοι, προς ους ο κ. Βενιζέλος είχεν εμπιστευθή τας σκέψεις του και τας πεποιθήσεις του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗΝ ΟΡΓΗΝ

«Αλλ’ ό,τι προκύπτει εκ των επιστολών τούτων, δι’ εκείνους οίτινες έχουν στοιχεία νοός και κόκκον μόνον κρίσεως, είνε ο λυσσώδης, ο αμείλικτος πόλεμος κατά του Καθεστώτος της Χώρας, του νομίμου Καθεστώτος του απορρεύσαντος και παγιωθέντος διά της γνώμης και της θελήσεως του Ελληνικού Λαού. […] Ο λαός όμως δεν βλέπει τα τελούμενα μετ’ εκπλήξεως, αλλά και μετ’ αγανακτήσεως. Απορεί και εξίσταται διά τα συμβαίνοντα και εντεύθεν και εκείθεν. Καταπλήσσεται διά την ερημίαν της Κυβερνητικής θεληματικότητος και διερωτά εαυτόν, όχι διά τα συμβάντα μόνον, αλλ’ οποία έσονται συμβησόμενα»

ΠΟΙΟΙ ΠΤΑΙΟΥΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ ΑΥΤΗΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

«Και εν τη σπουδή του η απάντησις έγινε μάλλον δημοσιογραφική προχειρολογία, παρά απάντησις υπομνηματισμένης Κυβερνήσεως, υποχρεωμένης ν’ αναιρέση δι’ εγγράφων και τεκμηρίων αδιασείστων, όσα ο κ. Βενιζέλος εξέθηκεν. […] Θα ηδύνατο ο κ. Πρωθυπουργός ψυχραιμότερον και ηερμώτερον να συγκεντρώση στοιχεία, τα οποία να μη δίδουν εις το έγγραφον το φέρον την υπογραφήν του, τον τύπον άρθρου αορίστου και πλήρους αναμασημάτων της επιχειρηματολογίας, την οποίαν διαβάζομεν καθημερινώς εις τας Κυβερνητικάς εφημερίδας»

  • ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΔΕΝ ΣΥΣΚΟΤΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

«Αυτό έλειψε τώρα! Να κατηγορήσουν του Φιλελευθέρους και ως αντιδρώντας κατά του έργου της Κυβερνήσεως! […] τα πράγματα είναι σαφώς χωρισμένα εις την αντίληψιν του Ελληνικού λαού, όπου ημείς και τα έργα μας έχομεν την θέσιν μας και η Κυβέρνησις και τα έργα της έχουν την ιδικήν των θέσιν, ουδεμία δε σύγχυσις και ουδεμία ανάμιξις χωρεί. Διότι η αντίληψις του Ελληνικού λαού αν συνεσκοτίσθη μίαν φοράν, δεν συσκοτίζεται και διά δευτέραν, ως ματαιοπονούν να επιτύχουν οι νυν κρατούντες, ομιλούντες περί αντιδράσεως χωρίς να εντρέπωνται»

  • ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΑΛΛΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΜΑΣ. ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΑΠΩΛΕΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΑΓΓΑΡΙΟΝ 24 ΧΙΛΙΑΔΑΣ ΑΝΔΡΩΝ. ΚΕΜΑΛΙΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΙΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ
  • ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΟΓΚΟΛΙΘΟΙ ΑΛΗΘΕΙΩΝ – ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΩΣ ΔΙΑΠΡΑΞΑΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΕΡΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

«Αλλά περί ποίου καθεστώτος ομιλούν και αγωνίζονται και παραληρούν; Και ποίον είνε το ‘’Αντικαθεστώς’’, το οποίον διά της νοσηράς φαντασίας των νομίζουν ότι δήθεν τους απειλεί; […] Ας είνε ήσυχοι περί τούτου. Ουδείς απειλεί το καθεστώς, αλλά και κανείς δεν φθονεί την θέσιν εκείνων οι οποίοι ετάχθησαν φρουροί και διαχειρισταί του. Προς τον λαόν και μόνον προς αυτόν, οφείλουν λογοδοσίαν, και αυτόν ας προσέχουν, διότι αυτός είνε ο δημιουργός του ‘’καθεστώτός’’ των και αυτόν ας τρέμουν, αλλ’ όχι εκείνους οι οποίοι ούτε το απειλούν ούτε το επιθυμούν. Μόνον ο λαός δημιουργεί καθεστώρα και αντικαθεστώτα. Κανείς άλλος»

  • Η ΜΑΥΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΠΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ
  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. Ν. ΣΤΡΑΤΟΥ

ΕΩΣ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΙΧΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ – ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΙΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΗ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΠΡΙΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΣ ΛΟΝΔΙΝΟΝ, ΠΡΟ ΤΗΣ 15ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΘΗ ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΕΠΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ Ν’ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΗ ΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΕΙΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Και έρχεται εις την επιστολήν του ο Βενιζέλος να κακοποιήση την αλήθειαν, εκτός εάν εις την επιστολήν του εγένοντο παραμορφώσεις υπό των εν Αθήναις δημοσιευσάντων αυτήν. […] Αλλ’ οπωσδήποτε και εάν εμφανίζεται εις ένα και μόνον αποκοπεί, εις το πώς να ανατρέψη το νόμιμον εν Ελλάδι καθεστώς, πώς να κρημνίση τον θρόνον και πώς να έλθη να στήση τον ιδικόν του θρόνον, αδιάφορον εάν πατήση επάνω εις πτώματα, εάν βουτηχθή εις το αίμα και εάν υψωθή επάνω εις ερείπια πυριφλεγή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΟΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΗΝ ΘΥΡΑΝ

«Δεν παρήλθεν έτος ακόμη και ο αιμοσταγής τύραννος, τον οποίον η Χώρα απέπεμψε διά δημοσίας κραυγής, ήρχισε και πάλιν να κρούη, δειλά-δειλά και με τρόπον την θύραν της. […] Και ισχυρίζεται ταύτα εν γνώσει ότι δεν είνε αληθή –όπως και το απέδειξε περιτράνως δια των δηλώσεών του ο υπεύθυνος Κυβερνήτης- με την ελπίδα να εμπνεύση την αποκαρτέρησιν της κοινής γνώμης, με την ελπίδα να προκαλέση την αγανάκτησιν και την απογοήτευσιν του μαχομένου στρατού, με την ελπίδα να υποσκάψη την αντοχήν και την ασφάλειαν του πολεμικού μας μετώπου. Ο σκοπός είνε αντάξιος του ανθρώπου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Η λογοκρισία του κ. Γούναρη, κατά τρόπον κακοηθέστατο και αντάξιο μπράβων, αμυνομένων των συμφερόντων του κυρίου των. Διαγράφει από τον ‘’Ριζοσπάστη’’, υπερβαίνουσα τα όρια της δικαιοδοσίας της, που περιορίζονται σαφώς αποό τον νόμο στις καθαρώς στρατιωτικάς ειδήσεις, κάθε τι που αποτελεί έλεγχο της κυβερνητικής πολιτικής και των καταστρεπτικών εις βάρος της χώρας συνεπειών της»

  • Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ
  • Η ΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΑΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΔΗΜ. ΓΟΥΝΑΡΗ.

ΔΕΝ ΔΙΕΛΥΘΗ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. ΠΩΣ ΕΧΑΣΑΜΕΝ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΝ ΗΠΕΙΡΟΝ ΕΠΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΑΙ ΦΡΟΥΔΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΙΝ

«Εξακολουθεί ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τύπος να σχολιάζη ζωηρότατα την απόφασιν της Ελληνικής Κυβερνήσεως, όπως προσαρτήση τα υπό του Ελληνικού στρατού καταληφθέντα Μικρασιατικά εδάφη, τα πέραν της γραμμής, της οριζομένης υπό της Συνθήκης των Σεβρώνβ. Και τα σχόλιά των επαναλαμβάνουν το ίδιον τροπάριον, ότι τάχα η προσάρτησις αύτη θα φέρη μεγάλους κινδύνους και περιπλοκάς […] Όλοι οι Σύμμαχοι, βλέπετε, ομιλούν πάντοτε εξ υποκειμενικής απόψεως, κοπτόμενοι διά τα συμφεροντάκια των»

  • Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΕ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος